Ziua Națională a Portului Tradițional din România

0

Duminică, 12 mai 2019, te invităm să sărbătorești cu noi Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Așteptăm toți iubitorii portului tradițional românesc, fie că au costume întregi, o ie, sau orice alt obiect vestimentar tradițional românesc, dar și toți aceia care deși nu au încă în garderobă astfel de comori, le iubesc și le apreciază!

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică din luna mai, respectiv la 12 mai 2019. Este un moment când comunitățile locale din întreaga țară celebrează portul tradițional românesc prin organizarea unor numeroase evenimente cultural-artistice, sociale şi educative.

Ca urmare a adoptării legii 102/2015, această zi este sărbătorită oficial începând cu anul 2016. Este un prilej de celebrare a portului tradițional românesc. Se organizează evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, care au loc în întreaga țară. Acestea sunt organizate anual în comunitățile locale, fie de către autorități ale statului, fie de către diverse asociații. Scopul acestora este „să evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”. Așadar, iată câteva dintre evenimentele anuțate deja cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România. 

București – Domnițe cu altițe te invită la Parada portului popular

Domnițe cu altițe
Foto: Domnițe cu altițe

Comunitatea Domnițe cu altițe organizează la București Parada portului popular, eveniment aflat la a treia ediție. Aceștia se vor întâlni la ora 12.00 în Piațeta Regelui (Str. Arhitect Ion Mincu – Parcul Kiseleff). De aici se plecă în plimbare pe Calea Victoriei până în Centrul Vechi. Se vor face opriri la diverse obiective culturale importante din capitala: Ateneul Roman, Palatul Regal, Curtea Domnească și ne vom opri la Biserica Stavropoleos, punctul terminus al acestui periplu. Mai multe informații despre paradă găsiți aici!

Cluj Napoca – Meșteșugul și arta acului

În perioada 10-12 mai, la Cluj Napoca, ASCOR  și grupul Șezătoare Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizezază seminarul Meșteșugul și arta acului. Cu acest prilej, vor avea loc o serie de evenimente: ateliere practice legate de modalitați și tehnici de coasere; prelegeri cu privire la costumele tradiționale românești; spectacol susținut de Ceata Sfântul Ioan Valahul (amfiteatrul în aer liber din Campusul Universitar Hasdeu); întâlnire, dedicată în special celor care cos cămașă tradițională, pentru a schimba opinii și idei (Parcul Etnografic Național “Romulus Vuia”)

Isverna – Festivalul Național Concurs de Muzică Populară “DOMNICA TROP”

În perioada 11-12 mai, în comuna Isverna, în județul Mehedinți, au loc două evenimente culturale de mai mare amploare, organizate de către Muzeul Regiunii Porților de Fier, în parteneriat cu Primăria Isverna și Centrul Cultural “Nichita Stănescu”:

  • Festivalul Național Concurs de Muzică Populară “DOMNICA TROP” 
  • “Ziua Națională a Portului Popular ”

În calitate de coorganizator, va acorda premii pentru autenticitatea costumului popular din zona de nord a județului Mehedinți.

Mioveni – Parada portului popular românesc – România de la Argeș 2019.

La Mioveni are loc Parada portului popular românesc – România de la Argeș 2019. Îndemânul adresat de organizatori particpanșilor este să „scoatem straiele din ladă și arătăm lumii întregi că #noipăstrămtradiția în #RomâniadelaArgeș.” Întâlnirea are loc la 16:30 în parcarea magazinului Lidl Mioveni (intrarea dinspre Pitești). Este invitat să participe oricine deține un costum popular autentic sau măcar o piesă (ie, fotă, brâu, bete, chimir, maramă, pălărie, cojoc, pieptar, broboadă, traistă, salbă, vestă, legătoare, șorț, Cioareci, zăvelci).

Laura Diaconu
Colecția de Artă Populară Laura Diaconu. Foto: Muzeul de Istorie Teodor Cincu

Târgu Mureș

La Târgu Mureș, Comunitatea identitară, îi așteaptă pe toți iubitorii costumelor populare la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare. Apoi se va porni în alai și cu voie bună într-o plimbare prin oraș, marcată însă de câteva opriri simbolice. La final acestui eveniment, specialiștii Muzeului Etnografic din Târgu-Mureș vor susţine o prezentare specială despre semnificaţiile costumului popular. Mai multe detalii puteți afla pe pagina de Facebook a evenimentului.

Tecuci – Costumul popular – o constantă identitară a culturii românești

Pe 10 mai 2019, ora 12.00, la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci va avea loc vernisajul expoziției “Costumul popular – o constantă identitară a culturii românești. Colecția de Artă Populară Laura Diaconu”. Publicul larg va putea admira frumusețea portului popular românesc, printr-o diversitate de costume din diferite zone ale țării, adunate şi îngrijite cu mult har şi dedicaţie de către colecţionarul Laura Diaconu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 mai-10 iunie 2019.

Ia românească și portul tradițional

Redacția Chakana a scris a acordat atenție însemnătății pe care o are ia românească și costul popular tradițional pentru poporul român publicând mai multe articole pe această temă și promovând diverse evenimente de acest gen. Iată câteva dintre aceste articole:

De asemenea, îți recomandăm să citești blogul Iuliei Gorneanu, o mare iubitoare a portului tradițional și o talentată povestitoare a sărbătorilor românești. Iar, pentru cele care vor să aprofundeze înțelesurile simbolurilor românești și arta brodatului, le recomandam site-ul Ioanei Corduneanu (unde veți găsi diverse evenimente) și blogul Semne Cusute (multe modele și scheme)

Articolul precedentUnicornii – vindecătorii rănilor sufletului
Articolul următorMai — aspecte karmice și relațiile tale