Sfântul Nicolae, marele făcător de minuni

În zilele de 5, 6 și 7 Decembrie 2019, între orele 7:00-22.00, în pridvorul Bisericii Sf. Gheorghe-Nou din București, Cinstitul Cap al Sfântului Teodor Stratilat va fi așezat lângă Mâna Dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae.

0

Dimineața de 6 decembrie, ziua în care-l sărbătorim pe Sfântul Nicolae, este cu singuranță una dintre cele mai așteptate zile din an … evident, de către copiii, care-și așteaptă nerăbdători darurile din ghetuțe. Tradiția de a ne face daruri unii altora în această zi se păstrează încă din secolul al IV-lea, când contemporanii Sfântului Nicolae au preluat de la acesta obiceiul de a oferi cadouri.

Pentru noi, ceilalți, este o zi în care ar trebui să ne aducem aminte de cei nevoiași, de cei lipsiți de posibilități, de cei care au nevoie de ajutor. Aceasta sărbatoare reprezintă unul din acele momente ale anului, în care mai mult ca oricând ar trebui să urmăm, așa cum putem, exemplul Sfântului Nicolae, cel care pentru binefacerile și minunile sale a fost supranumit „ocrotitorul copiilor”, „îndrumătorul fetelor”, „salvatorul marinarilor”, „ajutătorul săracilor” sau „apăratorul ortodoxiei”.

Alături de Sfântul Andrei, protectorul României, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți de către români. În calendarul creștin-ortodox, ziua sa este marcată cu cruce roșie, iar credincioșii care postesc primesc dezlegare la pește. Tot acum, peste 800 000 de români, care poartă numele de Nicoleta, Necora, Necula, Niculina, Neculița, Nicolina, Nicola, Nicula, Niculae, Niculai, Nicolae, Nicu, Nicuța sau Nicusor, își sărbătoresc ziua numelui.

Tradus din limba greacă, Nicolae (Nikolaos), înseamnă “obșteasca biruință“, provenind din alăturarea cuvintelor „nikao” (a învinge), și “laos” (popor). 

Sfântul Nicolae, ocrotitorul tuturor …

Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae, Facatorul de minuni (icoana pe lemn)

Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Greciei, dar și ocrotitorul orașelor Amsterdam și Moscova. Pentru binefacerile sale, tradiția bisericească îl recunoaște ca fiind protectorul copiilor, fetelor fără zestre, brutarilor, marinarilor, călătorilor, victimelor sistemului judiciar și a celor care se afla în sărăcie și nevoie.

Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în Patara Lichiei,  sud-vestul Turciei de azi. După ce o epidemie i-a răpit ambii părinți, Nicolae și-a împărtit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptățiți și ajutătorul celor săraci. A fost îndrumat de Nicolae, unchiul său și episcop al locului, care ulterior avea să-l și hirotonisească ca preot. Dupa pelerinajele din Egipt și Palestina, a fot numit Episcop al Mirei.

Mare răbdător și aducător de binecuvântări

În timpul persecuțiilor împăraților Dioclețian și Maximian, Sfântul Nicolae a fost întemnițat pentru atitudinea luată împotriva cultelor și practicilor păgâne, dar ulterior, odată cu venirea la tron a lui Constantin cel Mare, a fost eliberat. Sfântul Nicolae a trecut în împărăția drepților pe 6 decembrie 343, moaștele sale rămânând în Mira până în sec. al VIII-lea, când au fost duse la Bari (Italia) pentru a fi ferite din calea invaziei saracinilor (turci).

Drept recunoaștere a misiunii, minunilor sale, dar și a iubirii arătate semenilor săi, în iconografia bisericească, locul icoanei Sfântului Nicolae este pe catapeteasmă, în partea dreaptă, lângă icoana Mântuitorului, atunci când biserica îi poarta hramul. În toate celelalte cazuri, icoana Sfantului Nicolae este pe catapesteasmă, dar în partea stangă, lângă Maica Domnului.

Mâna Sfântului Nicolae de la Biserica Sf. Gheorghe-Nou din București

Bis. Sf. Gheorghe-Nou
Biserica Sfantul Gheorghe-Nou, Kilomentrul Zero, Bucuresti

Nu am idee câți dintre voi știu, dar Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București, ultima ctitorie a Marelui Voievod și Sfânt Martir Constantin Brâncoveanu, adăpostește Mâna Sfântului Nicolae.

Situată la KM 0 al capitalei, peste drum de strada Lipscani, Biserica Sfântul Gheorghe-Nou a fost închisă în anii dictaturii comuniste. A fost redeschisă credincioșilor în ianuarie 1990 prin straduința tatălui meu, Părintele Gheorghe Bogdan și a altor enoriași iubitori de neam și credință strămoșească. În acestă semeață ctitorie brâncovenească este adăpostită nu doar Mâna Sfântului Nicolae, ci și icoana făcătoare de minuni a Sfintei Parascheva la care pana în 1987 se închinau credincioșii care treceau ușile Bisericii Sfânta Vineri-Hereasca. 

Exista izvoare care afirmă ca Mâna Sfântului Nicolae i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul de către Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman. Acest gest reprezenta un semn de prețuire și recunoștință pentru lupta marelui domnitor împotriva păgânismului.

5-7 decembrie 2019

Zile de închinăciune la Mâna Sf. Nicolae și la capul Marelui Mucenic Teodor Stratilat

Sfântul Teodor StratilatAnul acesta, în pridvorul Bisericii Sf. Gheorghe-Nou, Cinstitul Cap al Sfântului Teodor Stratilat va fi așezat lângă Mâna Dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, în zilele de 5, 6 și 7 Decembrie 2019, între orele 7:00-22.

Este pentru prima dată când, prin bunăvoința Mitropoliei din Seres și Nigrita, Grecia, și străduința Pr. Paroh Emil Cărămizaru, Capul Sfântului Teodor Stratilat va poposi în România. Sfântul Mucenic Teodor Stratilat este Mucenicul Biruinţei. Este cunoscut mai ales ca tămăduitor al tuturor bolilor şi neputinţelor. 

Articolul precedentRugăciune pentru România
Articolul următorRugăciune către Maica Domnului pentru dobândirea smereniei
Ana Maria Bogdan este un om care iubește viața. Prețuiește prieteniile calătoriile, cărtile bune și Romania. Crede cu tărie că oamenii își schimbă viașa atunci când își urmează chemarea interioară, sufletul. Este cunoscută ca "om de digital, având peste 15 ani de experiența în acestă industrie, dar scrie despre tot ceea ce-i place: locurile pe care le vizitează, tradiții, obiceiuri, simboluri, locuri și oameni frumoși.