Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

0

Peste doar câteva zile, mai exact pe 30 noiembrie Biserica Creștină îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Andrei, cel care in sinaxar este numit „sfântul, măritul (slăvitul) și întru tot lăudatul Apostol Andrei, Cel dintâi chemat ”.  Unul dintre ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei nu este „apostolul românilor” și încreștinătorul geto-dacilor, este și cel Cel dintâi chemat la apostolat, afirmație care se află în centrul cântărilor liturgice care-i sunt consacrate. Sfântul Apostol Andrei este privit „în Grecia, Macedonia, în Tracia, și, în general, în Peninsula Balcanică ca fiind misionarul cel mai activ, nu numai în ce privește porpovăduirea Evangheliei, ci și în ce privește organizarea și cârmuirea Bisericilor din aceste regiuni (…)” (Pr.Dr. Sabin Verzan, Sfântul Apostol Andrei). 

Sfântul Apostol Andrei „pe păgânii care nu știau de Dumnezeu, ca dintr-un adânc de necunoștință, i-a vânat cu mreaja cuvintelor sale”. (Stihirile Stihoavnei, glasul al 5-lea, Mineiul pe Noiembrie)

Te îndemnăm ca înainte de a citi „Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei”, să nu uiți a parcurge și Rugăciunile Începătoare. Acum mai mult ca nicioadată este nevoie ca rugăciunea noastră să se îndrepte către cel ce are pământul românesc și românii în grija sa. 

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Sfântul Apostol Andrei – rugăciuni și tradiții

Articolul precedentPovești și ritualuri de Sânziene
Articolul următorMesajele anului 2022: Ca să fii întreg, acceptă că eşti o parte!