La Blouse Roumaine si Henri Matisse

0

Henri Matisse si La Blouse Roumaine fac subiectul acestui nou articol dedicat frumoasei ii romanesti. Cand am scris primul articol despre ia romaneasca, nu ma gandeam ca ca se va bucura de un asa ecou frumos. Mesajele si incurajarile primite, m-au facut sa va impartasesc o noua poveste despre Henri Matisse, Theodor Pallady si admiratia lor pentru frumoasa ie romaneasca.

La Blouse Roumaine … cea mai cunoscuta IE

Henri Matisse - La Blouse Roumaine
Cateva dintre picturile lui Henri Matisse avand ca inspiratie ia romaneasca –  1. La Blouse Roumaine (1940) 2. Peasant blouse (1936) 3. La Hongroise a la blouse verte

Pictorul francez Henri Matisse a fost printre primii care a vorbit prin culori despre frumusetea iei romanesti. Tabloul sau ulei pe panza este numit simplu La Blouse Roumaine si dateaza din anul 1940. Acesta masoara 92 × 73 cm si se afla la Musée National d’Art Moderne de la Paris.

Henri Matisse - schite
Cateva dintre schitele lui Matisse cu ii romanesti

Matisse a avut nevoie de cativa ani pana cand a aratat lumii tablourile sale de inspiratie romaneasca. A facut sute de incercari si schite inainte de a avea o colectie de bluze romanesti. Schita „Femme à la blouse roumaine” datata 1943 (in imaginea de mai sus, a doua in ordine de la stanga la dreapta) si executata la Venetia a fost vanduta de catre casa de licitatii Christie’s in anul 2011 unui colectionar privat la pretul de 191.951$.

Henri Matisse, Theodor Pallady si IA romaneasca

Ceea ce se stie mai putin despre tablourile romanesti ale lui Matisse este faptul ca ele au fost inspirate de o colectie de bluze traditionale pe care le primise cadou de la Theodor Pallady, unul dintre cei mai celebri pictori, cu care a fost prieten multi ani. Matisse si Pallady s-au cunoscut in jurul anului 1892 la Paris, in studioul lui Gustave Moreau, unde acestia lucrau impreuna cu Georges Rouault si Albert Marquet.

Henri Matisse
1. Fata tanara pe canapea galbena (1940) 2. Natura moarta cu o femeie dormind (1940)

Interesul lui Matisse pentru temele orientale a luat nastere in anii 1920, cand acesta a inceput sa fie interesat de intrepatrunderea modelelor ornamentale. Aceasta fascinatie pentru modelele decorative se poate observa in aceste lucrari si-l va insoti pe Matisse pana la sfarsitul vietii.

Henri Matisse - ia romaneasca
1. La Blouse payssane 2. Visul (1940)
Cum era de asteptat, in timp stilul lui Matisse a evoluat, dar sursele de inspitatie romaneasca le-a pastrat, iar elementele reprezentative si simbolistica noastra au primit o noua intepretare.

„Cauta cel mai puternic efect de culoare posibil … Continutul nu e atat de important”. Henri Matisse

Henri Matisse - vitraliu
1. La Gerbe (1953) 2. Vitraliu din altarul Chapel of the Rosary (Vence) de Henri Matisse

O scurta concluzie si invitatie …

Prietenia dintre Matisse si Pallady a durat o viata. Ceea ce nu si-a imaginat niciunul dintre ei este ca admiratia lor fata de bluza noastra nationala avea sa transforme IA romaneasca intr-un fashion icon. Dar acest parcurs pe care ei nu l-au anticipat vreodata, merita istorisit intr-un viitor articol.

Imi face o mare bucurie sa va invit sa urmariti pagina de Facebook La Blouse Roumaine sau contul de Twitter. La Blouse Roumaine este prima comunitate online dedicata IEI, simbol al culturii identitare romanesti si autentic brand de tara. Este meritul Andreei Diana, fondatorul acestei comunitati, dar si a tuturor celor ce simt romaneste si pe care a reusit sa-i mobilizeze, ca in fiecare an pe 24 iunie, de Sanziene, sarbatorim in intreaga lume Chapeau!

In concluzie, va invit sa sarbatorim impreuna Ziua Universala a Iei! Iar daca nu stiti cum, am sa va fac o sugestie. In perioada intre 24-25 iunie 2017, merita sa faceti o o vizita la ParkLake sa admirati minunatele ii romanesti interbelice. Iar pentru cei care nu pot ajunge, le sugerez sa descopere frumusetea si simbolistica iei romanesti, citind cateva articole:

Articolul precedentExperienta unui workshop All Love
Articolul următorMeditatie All Love
Ana Maria Bogdan este un om care iubește viața. Prețuiește prieteniile calătoriile, cărtile bune și Romania. Crede cu tărie că oamenii își schimbă viașa atunci când își urmează chemarea interioară, sufletul. Este cunoscută ca "om de digital, având peste 15 ani de experiența în acestă industrie, dar scrie despre tot ceea ce-i place: locurile pe care le vizitează, tradiții, obiceiuri, simboluri, locuri și oameni frumoși.