Acasă Trup și suflet Tradiții și simboluri Minunatele ii romanesti interbelice

Minunatele ii romanesti interbelice

0
Minunatele ii romanesti interbelice
Minunatele ii romanesti interbelice

Ieri am avut ocazia sa privesc cu alti ochi ia romaneasca interbelica! Iulia Gorneanu si echipa agentiei MSPS pregatesc pentru acest weekend un eveniment special dedicat Zilei Universale a Iei, sarbatorita odata cu Sanzienele (24 iunie) si Sf.Ioan de Vara.

Ia romaneasca interbelica

Nu am sa va povestesc foarte multe, voi prefera sa va las in compania minunatelor ii interbelice pe care Iulia Gorneanu le va expune la ParkLake (23-25 iunie), dar, nu inainte de a va spune, insa, ca sunt expuse peste 35 de ii din numeroase zone etnografice ale tarii … ii care au facut inconjorul lumii fiind expuse in numeroase orase din lume, incepand cu Bruxelles, Haga, Paris etc.

Am surprins cateva cadre din ceea ce s-ar putea numi Making Of-ul instalarii unei constructii metalice impresionanate unde vor fi expuse iile despre care va povestesc. A fost nevoie de 8 oameni, o schela si aproximativ 9 ore de munca, multa daruire si atentie la detalii (cum nu va puteti imagina) pentru ca aceste ii sa poate fi admirate in acest weekend.

Geometria sacra

Aceste ii minunate, unicate, au fost adunate cu mare straduinta, remediate si ingrijite cu multa dragoste. Sunt piese rare, de colectie, unde cei familiarizati cu geometria sacra sau cu portul traditional de pe alte meleaguri vor recunoaste semne si simboluri romanesti extrem de asemanatoare, iar uneori chiar identice cu cele din tari precum Peru, Algeria, Iordania, Mexic, Panama, Rusia, Ucraina, Letonia, Norvegia, etc.

geometrie sacra
Elemente de geometrie sacra – costume traditionale din Iordania, Norvegia si Rusia
geometrie sacra
Elemente de geometrie sacra – costume traditionale din Peru, Nepal si Africa de Sud.

In plus, veti avea sansa sa vedeti in premiera o expozitie fotografica inedita pe care criticul de moda Alin Galatescu a intitulat-o sugestiv „Reinterpretarea in registru modern a Traditionalului” … altfel spus, este o expozitie foto care iti poate da idei despre cum poti imbina elemente traditionale din portul traditional romanesc intr-o tinuta moderna.

Alin Galatescu
„Reinterpretarea in registru modern a Traditionalului” (Art Director: Alin Galatescu; Fotografi: Ciprian Strugariu & Cristian Floriganta)

In loc de concluzie, o invitatie la ParkLake…

Asadar, va invit in culise si sper sa va trezeasca suficient curiozitatea pentru ca intre 24-25 iunie, sa faceti o vizita la ParkLake sa admirati ia romaneasca interbelica si sa aflati cateva dintre povestile acesteia.

E bine sa stiti ca in acest weekend de sarbatoare pentru ia romaneasca interbelica, nu doar iubitorii acesteia se vor bucura la ParkLake, ci si cei mici pentru ca vor avea parte de ateliere creative unde vor putea face jucarii si multe alte lucruri faine.

In plus, doamnele care vor veni purtandu-si ia, vor avea parte de grija specialistele de la Kendra care le vor impleti parul si machia profesional … iar apoi, ce poate fi mai frumos decat o amintire fotografica pe care o pot primi pe loc. Mai multe detalii cu privire la Ziua Universala a Iei, puteti gasi pe site-ul site-ul ParkLake si Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here