Când Lilith, Chiron și conjuncția Saturn Pluton au un cuvânt de spus …

0

Deși nu sunt astrolog de profesie, ci o simplă căutătoare ca și voi, am decis să vă povestesc astăzi câte ceva despre unele evenimentele astrologice care joacă un rol important în acest an. Așa cum veți descoperi în Horoscop 2020, în unele cazuri, cum ar fi Lilith, Chiron sau conjuncția Saturn Pluton, impactul lor și modul în care planetele se manifestă poate varia de la zodie la zodie. 

Dar, înainte de toate o precizare necesară. Consider că este de datoria fiecărui om față de el însuși, oricare îi sunt convingerile, credințele și contextul de viață, să se descopere pe sine citind, experimentând, analizându-și deciziile și urmările. Filtrarea acestora și concluziile sunt “pe persoană fizică”. Cei mai curioși din fire și doritori, pot corela diverse informații astrologice cu cele obținute în urma lucrului personal cu diverse tehnici și terapii alternative

Conjuncția Saturn Pluton, o întâlnire istorică după 38 de ani

Astrologul Cristina Demetrescu numește întâlnirea dintre Saturn și Pluton din acest an drept o conjuncție istorică. Acest atribut are și o justificare întemeiată. Aceste două planete se întâlnesc rar, mai exact o dată la 38 de ani. 2020 este unul dintre acei ani:

În general și la nivel global, conjuncția Saturn-Pluton determină schimbări uriașe de direcție a omenirii la nivel politic, geografic, terestru, referitor la resursele pământului, geopolitic, dar și cu privire la multe alte domenii profesionale sau economice. Aceste schimbări vin ca efect al unor decizii luate de foruri înalte sau negocieri între marile puteri. Așadar, este de așteptat ca în 2020 să ne întâlnim cu anumite situații neanticipate, speciale, surprinzătoare și de mare impact. 

Pe de altă parte, așa cum menționam anterior, manifestarea unui astfel de eveniment este diferită de la o zodie la alta. Voi da doar două exemple, lăsându-vă pe voi să descoperiți detaliile în Horoscop 2020 pentru zodia ta.

Pentru Berbec, această conjuncție, generează schimbări de direcție în carieră și în planul relațiilor socio-profesionale, ajutându-i să se poziționeze mult mai bine. În cazul Vărsătorilor, conjuncția aduce o schimbare la nivel de conștiință, dar și schimbări radicale. Acestea din urmă pot avea legătură cu renunțarea la anumite vicii, lucrul cu terapiile alternative care vă schimbă întreaga viziune despre viață, regăsirea credinței, descoperirea unor noi talente etc. 

Eclipsele de Lună și Soare din 2020

Fazele lunii în 2020
Foto: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Eclipsele, la fel ca și anumite zile dedicate unor sărbători importante din calendar, sunt momente speciale cu mare încărcătură energetică. Din acest motiv veți descoperi, dacă nu cumva știți deja, că în aceste zile se fac numeroase meditații, canalizări (channeling) sau se organizează evenimente de spiritualitate. Sunt deja publicate o serie de informații despre aceste eclipse, alte cu siguranță vor apărea în jurul acestor date, așa că am să mă limitez la două lucruri: menționarea lor și un exemplu concret pentru modul diferit în care eclipsele influențează semnele zodiacale. Evident, am să fac referire chiar la Eclipsa de Lună 10-11 ianuarie 2020, care a avut loc acum câteva zile.

 • 10-11 ianuarie 2020 — Eclipsă de Lună
 • 5-6 iunie — Eclipsă de Lună
 • 21 iunie  — Eclipsă de Soare
 • 4-5 iulie — Eclipsa de Lună
 • 30 noiembrie — Eclipsa de Lună 
 • 14 decembrie 2020 — Eclipsă Totală de Soare 

Eclipsa de Lună din 10-11 ianuarie 2020

Eclipsa de LunăTotuși, așa cum am procedat și-n cazul conjuncției Saturn-Pluton, vreau să evidențiez Prima eclipsa din 2020 va avea loc în a doua săptămână a anului, dar, așa cum veți vedea, efectele ei vor fi resimțite diferit și pe termen lung de către fiecare semn zodiacal în parte. De exemplu, pe nativul Berbec îl va ajuta să conștientizeze cine este și ce vrea. Pentru Gemeni, Eclipsa de Lună se produce pe Axa Banilor și aduce o energie declanșatoare a unui întreg șir de evenimente, “ce va face din Gemeni adevărați specialiști în domeniul finanțelor”. În cazul Vărsătorilor, Eclipsa de Lună 10-11 ianuarie 2020 are loc pe axa Rac-Capricorn și face trimitere la sectorul sănătate și anumite aspecte legate de profesie.   

Lilith (Luna Neagră)

Deși nu este intenția mea să vă povestesc acum despre cine este și ce reprezintă Lilith, nu pot însă să nu împărtășesc cu voi câteva informații interesante. Este foarte posibil ca pentru unii dintre voi să vă poată ajuta să faceți singuri anumite corelații. Pe alții s-ar putea să-i îndemne să cerceteze singuri subiectul Lilith. Pe scurt, Lilith este o reprezentare feminină extrem de controversată, considerată în diverse mitologii și tradiții fie ca demon, zeiță, supraom, vampir, vrăjitoare și nu numai. Iată doar câteva dintre aceste  

 • Lilith este un nume asiro-babilonian şi reprezintă un demon din mitologia mesopotamiană;
 • În Cabala este prima femeie creată din țărână la fel ca și Adam – “Suntem amândoi egali, îi spunea ea lui Adam, pentru că provenim din țărână. Și s-au certat amândoi, iar Lilith mânioasă a rostit numele lui Dumnezeu, apoi a fugit apucând calea diavolească.” 
 • Tot ea este suspectată că ea a fost și șarpele care i-a ispitit pe Adam și Eva în Paradis;
 • “O făptură făunească nocturnă, care va încerca să-l seducă pe Adam și va da naștere creaturilor fantomatice ale pustiului, nimfă vampirică a curiozității, care își pune sai își leapădă ochii după cum dorește, și dă odraslelor oamenilor laptele veninos al viselor.”
 • Prima Evă, disputată de Cain și Abel; unii văd aici caracterul androgin al primului om și incestul primelor cupluri;
 • Umbra inconștientului cu pulsiunile obscure;
 • Partea întunecată sau Umbra energiei feminine.
Lilith
Lilith – pictură în ulei de Elizabeth Shannon, 2016 (Foto: Fine Art America)

Lilith, sau Luna Neagră, așa cum o mai numesc astrologii, este una dintre considerată planete malefice, alături de Marte (Micul Malefic), Saturn (Marele Malefic) și ocazional Mercur. Spun ocazional pentru că, deși în general Mercur este considerată o planetă benefică, ea joacă joacă în mod constant un rol şovăielnic în care poate merge în orice direcţie pe baza condiţiei sale în hartă.” Pentru claritate, am să amintesc că planetele benefice sunt considerate Venus (“Micul Benefic”) și Jupiter (“Marele Benefic”); lor li se alătură luminariile, adică Soarele şi Luna, în general considerate a fi benefice prin însăși natura lor.

Așa cum precizează Chriss Brennan, atribuirile acestor planete ca fiind “fie benefice, fie malefice sunt intrinseci şi reflectă tendinţe naturale, fără a lua în calcul şi alţi factori. Totuşi, aceste atribuiri de “benefic” sau “malefic” sunt statusuri condiţionate şi pot fi minimizate pentru mai bine sau mai puţin bine în alte condiţii, cum ar fi sectele planetare, poziţionări zodiacale, poziţionarea caselor şi configuraţii de aspecte cu alte planete.” 

Sumarizând atributele lui Lilith – sălbatică, dezinhibată, contestatară și chiar deviantă sexual, astrologul Minerva susține că ele i-au fost asociate de societatea societatea dorea să-și le reprime, fiind primare, instinctive, periculoase și “necivilizate”. Dar, aceste impulsuri naturale constituie forța lui Lilith, “motorul unei evoluții în care ne recăpătăm puterea și controlul asupra propriei vieți.” 

Oricum ar fi, atunci când Lilith își face apariția într-o astrogramă, așteptați-vă la provocări. Dar, așa cum spune și astrologul Valeriu Pănoiu: 

Avem nevoie de Lilith pentru a avea acces deplin la complexitatea sufletului. Coborâm în cele mai ascunse unghere ale sinelui, ne scufundăm în trecutul de care nu suntem tocmai mândri și ne întâlnim față în față cu faptele noastre din alte vieți. 

Lilith, zodiile și anul 2020

Astrologul Cristina Demetrescu susține chiar că Lilith are o intensitate malefică dublă decât Marte. De reținut este faptul că orice malefic pe grad anaretic, devine mai agresiv și creează în fiecare zi a acestui interval suprize neplăcute. Nu este o simplă întâmplare că Peștii vor simți acest efect în mod special și nu doar pe Casa Banilor câștigați prin muncă, salarii sau dividende. Pentru Fecioară însă, după 21 octombrie 2020, când Lilith intră în Taur unde râmâne timp de 9 luni, sectorul restrictiv devine cel al călătoriilor în străinătate, al studiilor superioare, dar și al unor direcții spirituale. 

Iar în 2020, Lilith, ca și Marte, are un tranzit de 9 luni în Berbec. Pe de altă parte, oricât de grele sunt acestea, amintiți-vă că ele sunt oportunități de a învăța anumite lecții de viață, de a transforma unele energii, atitudini sau comportamente ce nu vă sunt benefice în evoluția voastră personală. 

Chiron (Kiron), Marele Vindecător

Chiron
Chiron educându-l pe Ahile – pictură de Paul Rubens (1630-1635)

Fiu al titanului Cronos și al oceanidei Phylira, Chiron este centaurul care, spre deosebire de confrații săi nestăpâniți și sălbatici, a moștenit înțelepciunea tatălui său și având un mare talent de profesor și calități extraordinare de vindecător. În astrologie, Săgetătorul este reprezentat sub forma acestui centaur, care își îndreaptă arcul către bolta cerească. Altfel spus, are îndrăzneala și curajul de a provoca zeii, destinul, viața. Nu degeaba, conform legendei, Zeus l-a recompensat transformându-l în constelația Săgetătorului. 

Și, poate nu întâmplător, Chiron a fost descoperit în zorii Erei Vărsătorului, perioada vindecării și a renașterii spirituale. Vărsătorul toarnă apă peste lume, metafora ce se poate traduce prin faptul că răspândește lucruri benefice: vindecare, evoluție, Cunoaștere. ( — Astrolog Minerva)

Simbolul astrologic pentru Chiron are două componente, “O” și “K”, de la “Object Kowal”, făcând referire la Charles Kowal, cel care a descoperit acest asteroid în 1977. Chiron este o planetă minoră, situată pe Centura Kuiper, iar uneori este catalogat fie drept asteroid, planetoid sau cometă. Tranzitul lui Chiron printr-o zodie necesită aproximativ 4 ani, deci are nevoie are nevoie de aproximativ 51 de ani pentru parcurgerea întregului zodiac. Deși de mică dimensiune, tranzitul Lui Chiron prin zodii sau casele astrologice este extrem de relevant în interpretarea hărții natale a unei persoane. 

Barbara Hand Clow, primul astrolog care a publicat o carte dedicată lui Chiron, îl numește alchimist, vindecător, inițiator și vizionar, profesor de integritate și curaj. În opinia sa, Chiron “reprezintă un mare antidot împotriva bolilor timpului nostru,” și sugerează cinci direcții  esențiale pe care acesta le evidențiază:

 • Oferă o înțelegere clară și simbolică a relației dintre activitățile noastre zilnice și înțelepciunea ancestrală; când este înțeles, Chiron relevă căi practice care duc de la obișnuita rutină la sublimul spiritului;  
 • Ne învață cum să unim cele emisfere ale creierului, femininul cu masculinul, ceea ce e sus cu ceea ce e jos, interiorul cu exteriorul; 
 • Arată care sunt cele mai profunde traume psihologice și sugerează modalități de a le vindeca; 
 • Întruchipează cheia cautării vieții noastre; simbolic poate arăta drumul care duce către împlinirea destinului personal, iar într-un context mai larg chiar calea către destinul colectiv; 
 • Acționează asemenea unui curcubeu punte, care se întinde din Antichitate, tranzitând toate epocile, iar coboară în acestă epocă în care suntem provocați să devenim creatori; când Chiron e înțeles corect, putem traversa această punte cu încredere.       

Amplasarea lui Chiron, Maestrul Vindecător, pe o hartă natală dezvăluie care sunt acele răni profunde, majore ale unei persoane și am să apelez la un al citat explicativ: 

forțează ființa să integreze cele două planuri opuse ale umanității, rațiunea și instinctul, scopul final fiind acela al autovindecării, autoîmplinirii, stăpânind impulsurile uraniene care cer totul dintr-odată. Acest lucru e vizibil atunci când Chiron se află într-o configurație puternică cu Luna sau cu Jupiter, cu semnele stăpânite de ele (Rac și Sagetator) și cu casele analoage, Gemeni și Capricorn. De aceea, casele tranzitate de Chiron generează confruntări cu Sinele și presupun cunoștințe înnăscute, ce par străine la început deoarece nu au trezit interes și nu au fost exersate, deși dormitau latent în memoria subconștientului; astfel de informații curg ca de la robinet din rezervorul de cunoștințe al subconștientului colectiv și pot ajuta la dizolvarea blocajelor existente în casa și semnul unde se afla Chiron, în scopul vindecării. (— Astrolog Minerva)

Horoscop 2020 pentru toate zodiile

Eclipsele de Lună și Soare, conjucția Saturn Pluton sau tranzitele lui Kiron și Lilith, sunt doar câteva dintre aspectele astrologice care explică de ce 2020 este un an agitat. Dar, ca întotdeauna, acolo unde sunt multe provocări, planetele creează și multe oportunități. În plus, așa cum afirmam anterior planetele se manifestă diferit de la zodie la zodie, așadar, recomand să citiți Horoscop 2020 pentru zodia ta și chiar previziunile pentru ascendetul tău.

Astrograma României 2020

Anul trecut, am promovat mai multe evenimente de spiritualitate dedicate României, pentru că am considerat că este de datoria oricărui suflet care se naște pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu, deseori numit și Grădina Maicii Domnului, să-și aducă așa cum poate un gest de recunoștință. 

astrograma româniei 2020Așadar, am închid acest articol, recomandându-vă cu căldură să citiți și articolul 2020 pentru România – culoar de trecere între trecut și viitor, semnat astrologul Cristina Demetrescu. Trebuie să mărturisesc că îi sunt extrem de recunoscătoare pentru că este a doua oară, când răspunde afirmativ invitației mele și a lui Liviu Cristea, prieten drag și co-fondatorul iscodescu.ro, de a oferi explicații astrologice cu privire la situația țării noastre.

Astrograma României pentru 2020 vine să ne arate cum acest an împletește 3 Timpuri – prezentul, trecutul și viitorul, pregătind un culoar de trecere spre 2021. Și, cum era de așteptat, Lilith, Chiron, Marte, Pluton și Saturn, au un cuvânt important de spus în acest an și nu numai:

Pe Astrograma României 2020, Kiron, Lilith și Marte în Berbec vor crea tensiuni pe tot parcursul anului la aglomerarea de planete din Capricorn, Jupiter, Saturn, Pluton, Nodul Sud Karmic, dar și Soarele și Marte în prima parte a anului. Harta cerului va arăta ca și cum un copil de 8 ani îi demonstrează bunicului, cum se bate un cui, lovindu-și degetele, dar încăpățânându-se să învețe.Acesta este PREZENTUL, iar cei conservatori, bătrânii, vor trebui să învețe să cultive încrederea în generațiile tinere, ce acum se dezvoltă. Această trecere se face totuși cu scântei. ( — Cristina Demetrescu)

Am avut nevoie de 30 de ani pentru a ne închide socotelile cu trecutul, dar vom ajunge în punctul în care să ne asumăm viitorul pe care-l visăm, susținuți de trecerea lui Jupiter și Saturn în Vărsător. 

Să vă bucurați de un an de misiune personală îndeplinită!

Bibliografie

Pe lângă sursele direct citate în articol, am adăugat și alte câteva sugestii de lectură suplimentară (română și engleză), în cazul în care doriți să mai explorați unele subiecte abordate mai sus.   

 1. Albu, T.C. Lilith, prima femeie. L-a abandonat pe Adam! Povestea cenzurată de Biblie. Efemeride.ro, 2019 
 2. Beatty, Kelly Solar and Lunar Eclipses in 2020. Sky and Telescope, 2020
 3. Chevalier, J. & Gheerbrant, A. Dicționar de simboluri (volumul 2, E-O). București, Editura Artemis. 1995  
 4. Clow, Barbara Hand Chiron: Rainbow Bridge Between the Inner & Outer Planets. 1994
 5. Clow, Barbara Hand Astrology and the Rising of Kundalini: The Transformative Power of Saturn, Chiron, and Uranus. 2013 
 6. Demetrescu, Cristina 2020 pentru România – culoar de trecere între trecut și viitor. Iscodescu.ro, 2020
 7. Kerbach, Victor Dicționar de mitologie generală. București, Editura Științifică și Enciclopedică. 1989
 8. Minerva ⁠— Lilith provocarea de a coborî în abisurile ființei. București, Editura For You, 2019
 9. Minerva ⁠— Chiron sau despre astrologia sufletului. București, Editura For You, 2016
 10. Minerva ⁠— Lilith în Capricorn. Psihoastrologie cu Minerva. 2018
 11. Pănoiu, Valeriu ⁠— 2020, Harta anului 2020, previziuni astrologice. valeriupănoiu.blogspot.com. 2020 
 12. Pănoiu, Valeriu ⁠— Secretele lui Lilith. valeriupănoiu.blogspot.com. 2015
 13. Popescu, Diana Legenda lui Lilith. Diane.ro, 2015
 14. Fazele lunii. 2020 — Observatorul Astronomic, Amiral Vasile Urseanu. 2020 
 15. Eclipses in 2020 —  timeanddate.com, 2020 
Articolul precedentRugăciune de mulțumire către Maica Domnului
Articolul următorMagic!
Ana Maria Bogdan este un om care iubește viața. Prețuiește prieteniile calătoriile, cărtile bune și Romania. Crede cu tărie că oamenii își schimbă viașa atunci când își urmează chemarea interioară, sufletul. Este cunoscută ca "om de digital, având peste 15 ani de experiența în acestă industrie, dar scrie despre tot ceea ce-i place: locurile pe care le vizitează, tradiții, obiceiuri, simboluri, locuri și oameni frumoși.