Arta de a fi femeie

2

Majoritatea femeilor au o înțelegere limitată în ceea ce privește conceptul de a fi femeie. Trăind într-o lume în care ceea ce se vede, este plapabil și demonstrabil guvernează, ideea de a fi femeie se rezumă la formă. Într-o lume a formei tot ceea ce nu corespunde tiparelor sale este desuet sau nu există.

Definim femeia prin trup și rolurile pe care aceasta trebuie să le joace în contextul social. Ne este suficient …

Totuși, din interiorul femeii, se aude un strigăt surd, cel al femeii ancestrale, care ne spune că a fi femeie este mult mai mult decât am fost învățațe și credem. 

“To do list” …

Mircea Eliade - femeia

Educate în lumea restrictivă a realității materiale, până și nouă femeilor, ne este greu să înțelegem ce înseamnă cu adevărat să fii femeie. Ne este comod să trăim în tiparele deja create, pentru că așa am fost învățate. Așa este bine și trebuie. Să fii femeie este un dat. Ne-am născut așa și odată cu genul am primit la pachet și un “to do list”. Este lista care conține ce trebuie să fii și ce trebuie să faci.

Actualul “to do list” este diferit de cel al predecesoarelor noastre feminine. Este mai sofisticat și mai cuprinzător. Lupta noastră pentru libertate a adus mai multe responsabilități, căci în afară de casă, mâncare, soț, copii mai avem și sarcina de a fi  “femei în business”. Patroane sau angajate, la stat sau la privat, suntem în business și trebuie să ne îndeplinim sarcinile așa cum se cuvine. Ne place această independență de a face ceva pentru noi, de a nu mai depinde de partea masculină ca bunicile și străbunicile noastre, de a ne împlini, credem noi, la un alt nivel. Dedicăm între 8 și 10-11 ore pe zi acestei mult râvnite libertăți. În timpul rămas le comprimăm pe toate celelalte făcând ce și cum mai putem.

Deși spunem că suntem libere și independente, încă ne luptăm cu vechile concepții care spun că suntem inferioare bărbaților. Egalitatea dintre sexe încă este un deziderat și poate, dacă am mai pleca capul încă o dată și am deveni cuminți, supuse, acceptându-ne “micimea”, ne-ar fi mai ușor. Însă, am ales lupta pentru a ne elibera de acel “to do list” învechit și de a ne construi viața așa cum ne-o dorim.

„Yey .. am reușit să le fac pe toate!”, îți spui la sfârșitul zilei. Ești mândră de tine și atât de obosită, încât nu mai ai puterea de a simți tristețea propriului tău suflet. Dacă ți-ai arunca măcar o clipă ochii spre el, ai vedea că pe el l-ai uitat. “Toate” cele zilnice pe el nu îl includ, tocmai pe el care este comoara ta cea mai de preț. Dar preferi să nu te uiți, căci ți-ai strica bucuria și ai atât de mare nevoie de ea … pentru că mâine o iei de la capăt.

Dacă nu acum, atunci când sufletul tău de femeie va fi inclus în “to do list”?

Femeia Interioară

În fiecare dintre noi există ceea ce eu numesc Femeia Interioară. Unii îi spun Zeiță, alții Femeia sălbatică, oricum, indiferent de numele atribuit, vorbim cam despre aceleași lucruri. Femeia Interioară nu are formă, ea este acel TU aflat în stare de potențialitate. Ea este cel mai înalt potențial al tău și implicit cea mai măreață manifestare a ta. Ea este tot ceea ce tu poți fi în această viață.

Între tine și Femeia Interioară există un paradox – sunteți  separate și în același timp sunteți una. În funcție de locul din care privești, poți fi tu, poți fi Ea sau puteți să fiți una. Sunteți la un “click” de conștiință depărtare.

Marilyn Monroe - strălucireTu ești cea care te ști azi, legată de formă, de cele 5 simturi, de adevărul demonstrabil pe hârtie, de norme, costrângeri, limitări de spațiu și timp. Mintea este stăpâna, cel mai de nădejde aliat și ghid. Sufletul e doar un vis. Crezi doar în individualitatea ta, în separarea dintre alții și altele, în spiritul competitiv și dur al vieții. Ale tale sunt toate, de la soț și copil la job și mașina din curte, și crezi că având mai mult ești fericită.

Femeia Interioară este fără formă. Ea respiră o dată cu tine și se manifestă prin simțire și glasul sufletului tău. Ea nu este limitată de timp și spațiu, putând fi acum aici și în clipa următoare să fie oriunde dorința ta o duce. Ea este cea care trăiește într-o întrepătrundere armonioasă cu tot ce o înconjoară. Femeia ta Interioară deține arta de a fi femeie. Ea și numai ea te poate ajuta să îți readuci aminte tot ceea ce ai uitat. Ea este Cea care te visează pe tine și nu invers. Ea este cea care te cheamă și te așteaptă să te trezești din visul hipnotic a ceea ce numești generic viață, ca să conștientizezi că tu ești altceva, că ești mai mult, că tu de fapt ești Ea.

Dacă nu acum, atunci când vei alege să îți descoperi Femeia Interioară și să afli cine ești de fapt?

Feminitatea și parfumul de femeie

Feminitatea este ca un parfum de esență tare, suficient de suav pentru a fi insesizabil pentru mulți. Sursa feminității se găsește în adâncul oricărei femei, iar rădăcinile ei se hrănesc cu propria sa putere personală. Este vorba despre puterea ta de a fi unică, autentică, întreagă. Aici nu vorbim de minte, ci de puterea acelei Femei Interioare al cărei parfum este unic pentru fiecare dintre noi.       

Feminitatea este ceea căutăm cu toții – orice femeie își dorește să o emane și orice bărbat îți dorește să o primească.

Feminitatea ESTE la fel cum spunem despre Dumnezeu că ESTE. O definim astfel prin atributele sale și modul în care ea se manifestă, ca formă, în realitatea noastră. Parfumul feminității impregnează tot ceea ce atinge, gesturi, cuvinte, acțiuni, decizii, etc. … de la primul surâs al dimineții și prima gură de cafea la pupicul de noapte bună pe fruntea copilului și îmbrățișarea omului ce-ți stă alături.

Faust - feminitateaFeminitatea presupune simplitate și naturalețe în tot ceea ce faci și spui. Nimic nu este altfel decât ar trebui să fie căci totul este în armonie cu tine însăți și ceea ce este în jurul tău. Feminitatea se manifestă prin gingășie și veselie și la fel de bine prin compasiune și înțelegere. Feminitatea poate să fie distrugătoare și nemiloasă la fel cum poate fi manipulatoare și capricioasă. Feminitate însemnă flexibilitate, armonie și mai ales curajul și înțelepciunea de a fi.    

Trăgându-și esența din puterea ta personală, feminitatea este un indicator al modului în care reușești să îți manifești această putere. O femeie, care se cunoaște pe sine și adevărata sa putere, va ști să fie și să-și manifeste feminitatea după cum este cazul. Cele care nu știu cine sunt aleg să creadă că o fustă scurtă, pantofi cu toc și ruj pe buze sunt suficient. Din păcate, nici fusta și nici cel mai miraculos fard din lume nu va putea să emane un parfum de femeie. Cum spunea Al Pacino “Este ușor să păcălești ochiul, dar este greu să păcălești inima.”

Marea majoritate dintre noi femeile suferim de lipsă de feminitate. Motivul este acela că în lupta noastră pentru egalitate și libertate am preluat atuurile masculine și le-am îngropat pe cele feminine. Îndemnul nostru este: “Zoe fi bărbată!”, nu-i așa? Am uitat să fim femei! Am uitat care ne sunt cele mai de preț daruri! Am uitat de adevărata putere și înțelepciune pe care esența feminității ne-o oferă. 

Dacă nu acum, atunci când o să îți recâștigi puterea propriei feminități?

Arta de a fi femeie  

Maya Angelou - femeiaA redeveni femeie în ziua de astăzi presupune să te înscrii la un fel de școală de arte și meserii. Este necesar să accepți să ștergi cu buretele multe din lucrurile pe care ți le-ai băgat în cap (tu sau alții), să te aventurezi în experiențe noi și unice care nu am mai fost testate (drumul tău este doar al tău), să-ți asumi să cobori în abisul tău interior pentru a-ți vindeca rănile și a te reinventa pe tine.

Ușoară sau grea, această călătorie către tine însăți este ceva ce doar tu poți să faci. Nimeni nu va putea face în locul tău și nimeni nu va putea să te transforme peste noapte din Cenușăreasă în Prințesă.

Femei “bărbate” fiind, suferim de sindromul lui “ce se face”, al controlului și liniarității.  Arta de a fi femeie este arta lui “cum se face” în armonie și echilibru.

Te-aș întreba acum, dacă tu știi:

  • să-ți recunoști momentele de slăbiciune în care îți piezi puterea și femininatea ?
  • să-ți înfrunți durerea și frica pentru a-ți descoperi darurile pe care nu le folosești?
  • să-ți folosești abilitățile native de a vindeca?
  • să fii una în tine, cu tine și cu tot ceea ce există?
  • să simți și să auzi glasul sufletului și trupului tău?
  • că o mamă bună își învață copilul să supraviețuiască aruncându-l din cuib?
  • să te descoperi pe tine privindu-te în ceilalți?
  • să te folosești de darul maternitații pentru a crea ceea ce-ți dorești?
  • să te descompui pe tine pentru a te reface ca Femeia Interioară care știe? 

Dacă nu știi acum, atunci când o să înveți arta de a fi femeie?

Cu iubire si recunoștință de la Cea Care Sunt pentru Cea Care Ești.

* * * * *

Curs de feminitate cu Oana Silvia Filip

Lecturi recomandate despre feminitate

Deși arta de a fi femeie este unul dintre cele mai abordate subiecte în ultimii ani, iar numărul de cursuri, seminarii și meditații a crescut considerabil, se simte încă nevoia de înțelegere, integrare și vindecare a tuturor aspectelor legate de feminitate. Acesta este motivul pentru care publicăm și promovăm constant articole care explică astfel de noțiuni, dar și mărturisiri personale despre călătoria descoperirii propriei feminități. Te invităm așadar să citești:

 

Articolul precedentMeditații cu Mama Pământ
Articolul următorLecția chakrei 1 — Onorează-ți trupul
“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este calea Oanei. Așa că, fie că o întâlnești ca trainer, consilier de dezvoltare personală sau terapeut, Oana îți va vorbi despre schimbare și nevoia de manifestare a propriei tale Ființe. Combinând cunoștințe și practici diverse precum reiki, cristaloterapie, transformare și vindecare multidimensională, Oana te va provoca și îndruma să descoperi realitatea în care meriți mai mult, poți mai mult, EȘTI cu mult mai mult decât credeai.