Acasă Terapii alternative Constelații Ce sunt Constelatiile Sistemice Familiale

Ce sunt Constelatiile Sistemice Familiale

0
Constelatii Familiale
Constelatii Familiale / Constelatii Sistemice

Despre termenul de Constelatii Sistemice sau Constelatii Familiale, Bert Hellinger, fondatorul metodei, afirma intr-un interviu: „Este o traducere prescurtata. Ar fi fost preferabil sa pastram traducerea literala din limba germana si sa vorbim despre „pozitionarea familiei in spatiu“. Caci, pentru a forma o Constelatie Familiala, „pozitionam“ efectiv diversi membri ai familiei in spatiu, pe o scena, fiecare dintre ei aflandu-se in raport cu ceilalti. Cam cum sunt unite intre ele stelele pe cer.

Metoda Constelatiilor Sistemice Familiale pleaca de la premiza, adevarata de altfel, ca fiecare individ vine la intrupare in cadrul unul grup, acesta fiind familia de origine sau familia biologica. Aici, are un loc al sau, un timp cronologic in care isi traieste viata si un spatiu in care isi desfasoara viata. Tocmai de aceea, aceasta tehnica este aplicata cel mai bine in grup.

Cum functioneaza sistemul de familie

Indiferent ca suntem constienti sau nu, ceea ce s-a intamplat in trecut in familia de origine ne influneteaza intr-un fel sau altul, fie pozitiv, fie negativ. Toti membrii unei familii sunt influentati de energia si comportamentul celor ce apartin sistemului. Uneori ni se spune ca avem trasaturi comune cu o anumita ruda, sau ca avem reactii identice cu un alt membru de familie. Alteori observam la noi sau la altii membrii ai familiei, anumite tipare comportamentale care ne par “ciudate” pentru ca nu avem o explicatie.

Din perspectiva Constelatiilor, aparitia acestor tipare tine de nerespectarea principiilor de baza care guverneaza sistemul de familie, raporturile dintre membrii acestuia. Ca sa intelegi mai bine acest concept, trebuie sa precizez ca din perspectiva Constelatiilor, avem 3 legi fundamentale dupa care ne ghidam: legea apartenentei, succesiunii si echilibrului. in cazul in care aceste legi nu sunt respectate in mod constient sau nu de catre membrii familiei, se creeaza un dezechilibru in cadrul raporturilor dintre acestia. asa pot aparea comportamente “ciudate”, afectiuni fizice sau psihice, disparitii inexplicabile, stari de depresie sau tristete inexplicabile, fobii, incapacitatea de relationare cu cei din jur, dorinta de suicid, frici (de apa, de inaltime, de spatii inchise) etc. Pe de alta parte insa, sistemul de familie tinde sa se echilibreze. Drept urmare, membrii familiei care sunt in viata, vor manifesta intr-un fel sau altul ceea ce nu este aranjat in sistem.

Constelatiile Familiale si legile care guverneaza sistemul de familie

Mentionam anterior ca lipsa de armonie in cadrul relatiilor dintre membrii unei familii este data de nerespectarea principalelor legi ce guverneaza sistemul. asadar,  sa vedem care sunt acestea:

LEGEA APARTENENTEI

Fiecare individ nascut intr-o familie are dreptul de apartententa neconditionata la familie. Aceasta este ceea ce in Constelatiile Familiale numim Legea apartenenteiEste un drept ce ii revine prin nastere si nu poate fi alterat de nimic. Chiar daca in timp el interactioneaza si este admis in alte sisteme: fie prin adoptie, fie prin casatorie, fie prin crima etc, el are  o singura familie de origine, cea in care s-a nascut;

LEGEA SUCCESIUNII

Fiecare individ apartine momentului temporar  in care s-a nascut. inchipuitiva ca aveti cinci bucati de hartie identice, pe care sunt trecute numerele de la 1 la 5. Puteti sa le amestecati intre ele, sa creati multe combinatii, insa ordinea fireasca de asezare este intai 1, apoi 2, apoi 3, apoi 4 si ultimul 5 – in familie asta inseamna ca intai avem:

  • trecutul – linia strabunicilor, apoi cea a bunicilor, cea mai apropiata de noi fiind cea a parintilor;
  • prezentul – linia noastra, pe care ne situam noi, frati nostri, verii nostri primari;
  • viitorul – linia copiilor nostri si a fratilor nostri, urmata de cea a nepotilor si a generatiilor urmatoare.

LEGEA ECHILIBRULUI

Aceasta este cunoscuta si sub numele de legea datului si primitului. are la baza conceptul ca din punct de vedere energetic, cantitatea de energie investita intr-o actiune, trebuie sa aiba o cantitate de enrgie egala care se intoarce la cel care a dat-o. Balanta se echilibreaza si daca cantitatile nu sunt neaparat egale – exemplu: mergem la magazin sa cumparam un produs si suntem de acord sa platim pretul solicitat de comerciant. Este posibil ca pretul sa nu fie tocmai corect din punct de vedere al universului, insa in momentul in care am fost de acord sa il platim, ne-am asumat ca este un pret „corect” pentru noi.

Constelatii Familiale – metoda de lucru

Spuneam mai devreme ca intr-un fel sau altul, sistemul de familie isi cere tributul de la cei care au fost „acceptati” in familie in generatiile urmatoare – Constelatia de Familie tinde la armonia perfecta pe care o are universul insusi, iar fiecarei „steluta” din cadrul ei i se va cere sa isi aduca propria contributie. aici intervine Metoda Constelatiilor, de exemplu, plecand de la o tema simpla, precum tristetea profunda si neexplicabila, analizand sistemul de familie putem ajunge la concluzia ca aceasta manifestare a apartinut unei persoane din familie care nu este impacata cu ceva ce s-a intamplat in viata ei si care sub o forma sau alta cere sa i se faca dreptate pentru a-si gasi linistea.

Metoda Constelatiilor Familiale este o metoda de vindecare holistica, rezultatul putand sa apara la toate nivelele finite umane: fizic, mental, emotional, energetic, spiritual. Fiecare dintre noi apartine unui sistem de familie care include actiunile, emotiile, gandurilor si consecintele actiunilor tuturor membrilor, indiferent de generatia din care acestia fac parte. Metoda de fata ne ajuta sa punem ordine in sistem, astfel incat viata fiecarei entitati apartinatoare sa nu mai fie atat de marcata de trecut.

Concluzie

„Cand un mar apare dintr-un arbore, tot arborele se bucura. Daca va faceti treaba cum trebuie, va curatati de uscaciuni intregul arbore genealogic.” – Alejandro Jodorowski

Aceasta afirmatie se aplica si in cazul sistemului de constelatii, la nivel de egregor de familie, neam; stramosii isi pun speranta in generatiile noi, le transmit suflu si vitalitate, pentru a avea forta sa isi indeplineasca menirea.

Pentru a patrunde mai in profunzime tehnica constelatiilor, in articolul de saptamana viitoare voi dezbate una dintre legi – legea apartenentei si modul cum ne influenteaza ea viata de zi cu zi.

Articolul precedentReiki Usui – energie, lumina si vindecare
Articolul următorDespre All Love cu Patrick Zeigler
Absolventă a Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, Petruța a fost preocupată de tot ceea ce reprezintă universul nostru interior, sufletul, lumea invizibilă și starea de bine. De-a lungul anilor a practicat diverse tehnici de vindecare, urmând în paralel numeroase cursuri de pregatire și seminarii. În prezent susține în Bucuresti și alte orase din țară workshop-uri de Constelații Familiale, Reiki și meditații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here