Acasă Terapii alternative Constelații Ce sunt Constelatiile Karmice

Ce sunt Constelatiile Karmice

0
Constelații Karmice
Constelații Karmice

Am descoperit metoda Constelatiilor Familiale in anul 2007 si am ramas fascinata nu doar de proces in sine, ci si de profunzimea vindecarii pe care o aducea. Si, desi background-ul meu profesional nu avea legatura cu subiectul despre care va povestesc acum, mi-am spus in sinea mea ca sosise momentul unei schimbari “dramatice”, dar extraordinare. Au urmat numeroase cursuri si seminarii cu formatori renumiti precum Bert Hellinger (“tatal metodei constelatiilor“), Dr. Alberto Iturbe Lete, Jutta ten Herkel, Dr. Frantz Ruppert, Vivian Broughton sau Jan Jacob Stam, iar in 2009 organizam primul meu workshop de Constelatii Familiale. In anul 2013 am facilitat prima Constelatie Karmica, intr-un grup de prieteni care mi-au acordat incredere si ajutor. Acest articol introductiv despre Constelatiile Karmice spune povestea crearii acestei metode si modul in care se desfasoara aceasta.

De la lecturi karmice la Constelatii Karmice …

Mi-ar fi dificil sa cuantific numarul Constelatiilor Familiale pe care le-am facilitat pana acum, dar ceea ce stiu sigur este ca la un moment dat, am realizat ca temele multor constelatii aveau legatura cu vietile anterioare ale celor care-si doreau sa rezolve o problema. Fiind din fire destul de tipicara, am inceput sa citesc tot ce gaseam despre karma, vieti anterioare si intelegerea psihicului uman. Insa, au fost doi autori—Stanislav Grof si Christopher Bache, ale caror scrieri mi-au fundamentat definirea a ceea ce ulterior aveam sa numesc simbolic Constelatii Karmice.

Stanislaf Grov si sistemele COEX

Stanislav Grof vorbeste despre sistemele COEX (Sisteme de Experienta Condensata) sau constelatiile COEX, cum le mai numeste el. Un sistem COEX, spune Stanislav Grof, este compus din amintiri cu incarcatura emotionala din diferite perioade ale vietii, fiecare avand o tema fundamentala. De exemplu, un anumit sistem COEX poate contine toate amintirile legate de experientele de injosire, degradare, umilire care au cauzat imaginea de sine, stima de sine; un alt sistem COEX poate fi reprezentat de anxietatea traita in diverse situatii socante sau starile de claustrare si sufocare; tema respingerii si privarii emotionale, care ne afecteaza capacitatea de a avea incredere in barbati, femei sau in oameni, in general, contureaza un alt sistem COEX; de asemenea, amintirile situatiilor care ne-au periclitat viata, sanatatea si integritatea corporala sunt un alt sistem COEX. Aceste sisteme COEX reprezinta principii ce guverneaza dinamica nivelului biografic al  inconstientului, fiind conectate psihodinamic cu experientele traite de fat intr-unul din stadiile nasterii si avand radacinile ei cele mai adanci in diverse fenomene transpersonale, inclusiv experiente din vietile anterioare.

Christopher Bache si vietile anterioare

Al doilea autor caruia ii sunt recunoacatoare este Christopher Bache care a fost preocupat cu precadere de tema reincarnarii. Facand referire la sistemele COEX, acesta spune ca straturile mai superficiale ale unui astfel de sistem dateaza din viata actuala, pe cand cele mai profunde dateaza din vieti anterioare. Cele doua seturi de experiente sunt legate in psihism prin trairile afective care le sunt comune. Asadar, atunci cand aceste amintiri cu incarcatura emotionala ies la suprafata, ele apar adesea simultan. Cand amintirile problematice, care ies la iveala in terapie, provin dintr-o viata anterioara, ele se comporta, in esenta, in acelasi mod ca amintirile din viata actuala. Se pare ca pentru psihic este totuna, daca fortele care produc conflicte in viata noastra isi au radacinile in copilarie, sau intr-o viata anterioara. Dinamica terapeutica a confruntarii cu amintiri dintr-o viata anterioara este identica cu confruntarea cu cele din viata actuala; mai mult, el dovedeste totodata ca amintirile din vieti anterioare au adesea o valoare terapeutica mai mare decat cele din viata actuala. Dovezile oferite de terapiile ce presupun explorarea vietilor anterioare arata ca prelucrarea amintirilor nerezolvate din vieti anterioare pare sa vindece ranile cele mai profunde ale existentei.

Cu astfel de lecturi, care mi-au confirmat insight-ul avut in experienta mea, in lucrul cu metoda Constelatiilor Familiale—legatura dintre tema unei constelatii si vietile anterioare, am cerut ajutor si inspiratie pentru a integra in metoda Constelatiilor tema vietilor anterioare, cu scopul de a vindeca o problema sau un aspect neplacut cu care cineva se confrunta in viata de acum, dar a carei cauza profunda isi are originile intr-o alta existenta.

Cum se desfasoara o Constelatie Karmica …

Metoda Constelatiilor Karmice exploreaza cauza sau, altfel spus, experienta din viata anterioara care are legatura cu acel aspect dificil/ neplacut cu care ne confruntam in aceasta viata si pe care ne-am propus-o ca tema a constelatiei.

Ca si in cazul Constelatiilor Familiale, metoda Constelatiilor Karmice lucreaza cu reprezentati. Clientul fiind doar un observator al propriei constelatii, experiente dintr-o viata anterioara. El adreseaza unuia dintre participanti rugamintea de-a reprezenta. Daca acesta accepta “rolul”, este trecut printr-o regresie la comanda condusa de catre Facilitator, din momentul prezent la perioada intrauterina, iar apoi ajungand in viata anterioara vizata. In vederea respectarii Legilor Divine, exista alti doi reprezentati, unul pentru conceptul de Accept Divin si al doilea pentru Liberul Arbitru al persoanei care-si lucreaza constelatia karmica. In functie de informatiile care ies la suprafata, de la caz la caz, se introduc si alti reprezentanti, necesari pentru clarificarea cauzei karmice. Poate fi vorba de membri ai familiei de origine din acea viata, parteneri, copii, reprezentanti ai unor concept (ex. suflet, victima, agresor, etc.), sentimente, emotii (ex. Iubire, frica, etc.) sau alte persoane care au legatura cu subiectul. Odata ce aspectele importante ale Constelatiei Karmice sunt clarificate, reprezentantii rostesc frazele vindecatoare indicate de catre facilitator. Acestea au menirea de a armoniza relatiile ramase in conflict, emotiile, sentimenteleneexprimate si nemanifestate, asumarea responsabilitatii faptelor, recunoasterea copiilor nerecunoscuti, etc. In esenta, metoda ne ajuta sa armonizam ceea ce-am lasat nearmonizat, nefinalizat in viata anterioara, sa renuntam la juraminte facute(acolo unde este cazul) si sa recuperam ceea ce-am lasat in acea viata (ex. bucati de suflet, capacitatea de a iubi, stima de sine, putere personala, incredere, capacitatea de asumare, etc.)

Cand o Constelatie Karmica este finalizata, reprezentantul este readus la punctul de pornire, adica momentul prezent, si alaturi de toti ceilalti participant, este si el “scos din rol”.

9 intrebari si 9 raspunsuri despre Constelatiile Karmice …

De-a lungul anilor, am constat ca sunt o serie de intrebari pe care mi le adreseaza cei interesati sa experimenteze un astfel de proces de vindecare, asa ca m-am gandit sa ti le mentionez pe cele mai importante sub forma unor intrebari si raspunsuri:

  1. Am nevoie de o pregatire speciala ca sa pot participa la un workshop de Constelatii Karmice? R: Nu
  2. Ce teme se pot lucra intr-o Constelatie Karmica? R: Orice tema in care este vorba despre tine.
  3. Pot participa la un workshop de Constelatii Karmice in calitate de observator, fara insa sa lucrez o tema? R: Da.
  4. Pot face o Constelatie Karmica individuala?  R: In acest moment, nu.
  5. Cum pot stii daca tema pe care doresc s-o lucrez trebuie lucrata in Constelatii Familiale sau Karmice? R: Te lasi purtat de ceea ce simti ca ai nevoie si faci alegerea. Ex: cand doresti sa vezi dinamica din familie si sa iesi din “incurcaturile sistemice” in familia de origine, alegi constelatie de familie. In rest, poti alege Constelatie Karmica.
  6. Faptul ca reprezint o alta persoana poate avea “efecte negative”? R: La sfarsitul constelatiei se face un “ritual” de deconectare de rol, persoana, campul ce nu este al tau. Nu intamplator esti ales sa reprezinti pe cineva. Reprezentarea iti aduce si tie un beneficiu pentru propria-ti vindecare.
  7. La cat timp se pot vedea rezultatele?  R: Suntem unici, ceea ce inseamna ca si procesul si ritmul nostru este unic. Deci timpul, difera de la o persoana la alta, in functie de ritmul de desfasurare al procesului interior.
  8. De ce este prezenta obligatorie in ambele zile ale workshop-ului daca eu lucrez in prima zi? R: Aici, nu vorbim de “obligatoriu” din perspectiva conotatiei cuvantului, ci mai degraba din perspectiva solidaritatii si respectului reciproc.
  9. La ce interval de timp se pot face Constelatiile Karmice? R: In urma unei constelatii, se declanseaza un proces interior de vindecare, ce are nevoie de timp. Asa cum am spus si mai sus, fiecare are ritmul lui si este singurul in masura sa-si faca propria analiza, pe baza a ceea ce simte. Decizia ii apartine, insa in orice caz, pauza trebuie sa fie de minim o luna intre constelatii, fie ele karmice sau familiale.

Mai multe detalii despre Constelatiile Karmice, Constelatiile Sistemice si Constelatiile Organizationale puteti afla vizitand blogul Eva Damian.

O scurta concluzie …

Mai ]ntai de toate, trebuie menționat faptul ca legile care guverneaza sistemul de familie (legea iubirii, legea datului si primutului sau legea apartenentei) se aplica si acestei metode. Diferenta este ca dezechilibrele emotionale care fac tema unei constalatii isi au originea sau cauza de baza in vietile anterioare ale membrilor unei familiei.

Constelatiile Karmice, sau mai bine spus experientele vindecatoare pe care le poti trai intr-un astfel de workshop, unde procesul este holistic, deci implica si sufletul, sunt dificil de transpus in cuvinte … cel mai eficient mod de a le simti puterea este participand la un weekend de Constelatii Karmice. Asadar, nu-mi ramane decat sa-ti fac o invitatie sa experimentezi singur(a) “magia” Constelatiilor Karmice.

Articolul precedentDespre All Love cu Patrick Zeigler
Articolul următorCuartul Ingerilor — cristalul conexiunii cu lumea angelica
Therapist and facilitator, Eva Damian believes that she is the result of all her life experiences and of the knowledge acquired from many domains, of the emotions and lessons her Spirit learned. Over the years she took numerous courses and trainings (Family Constellations, Organizational Constellations, Reiki Usui, Reiki Karuna). In 2013 she founded the Kharmic Constellations method.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here