Citrinul – cristalul optimismului și renașterii

Citrinul sau cuarțul galben este cunoscut și sub denumirile de „piatra succesului”, „piatra comercianților”, piatra lui Jupiter sau piatra Zeului Ra.

0

Citrinul, cristalul regenerării și noilor proiecte, este cunoscut pentru căldura pe care o aduce, căldură specifică soarelui: armonie, bunătate, noroc, pace, fericire și senzualitate.

Protector auric, citrinul purifică și echilibrează corpurile subtile, armonizându-le cu cel fizic. Este unul din puținele cristale care nu are nevoie de curățare frecventă pentru că nu înmagazinează energia negativă. Oferit noilor născuți, sub forma de înger sau sferă, se spune că citrinul le aduce inteligență, sănătate, fericire, încredere și înțelepciune vindecătoare.

Numele de citrin vine din limba latină „citrus” care înseamnă lămâie, referindu-se tocmai la culoarea sa galbenă, dată de prezența particulelor de fier. Deși acest cristal era cunoscut încă din Antichitate sub denumirea de cuarț galben, numele de citrin l-a primit abia în 1556 de la mineralogul Georg Bauer.

Câteva cuvinte despre Citrin și zodii

citrinul și zodiile

Citrinul este piatra asociată cu Soarele, Jupiter și Mercur și este un cristal recomandat tuturor chakrelor, dar în special al chakrelor 3 (Plexul Solar) și 7 (Coroană). Se spune că acest citrinul are rolul de a deschide și de a activa chakra Plexului Solar si a chakrei Coroană, conectate cu creativitatea, inteligența și puterea de decizie. În momentul în care chakra Plexului Solar este echilibrată, ai parte de o echilibrare a emoțiilor și de interpretare a vieții, din propriul punct de vedere, fără a fi influențat de ceilalți; acest lucru înseamnă că îți vei folosi puterea personală în luarea deciziilor. Chakra Coroană, legată de spiritualitate și credințe, va duce la o echilibrare, stabilind o conexiune pură între universul mistic și corpul uman. O chakră Coroană echilibrată garantează claritate în gândire și centrare mentală.

Citrinul este piatra Arhanghelului Gabriel, purtătorul veștilor bune, îngerul speranței, al mamelor și copiilor, cel care sustine manifestarea creatoare și ajuta comunicarea (mai ales pentru scriitori, profesori, jurnaliști).

Este cristalul potrivit zodiilor Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Săgetător, Pești, însă nu te limita la aceasta împărțire. Dacă simți o atracție față de acest cristal, folosește-l cu încredere.

Citrinul rezonează bine cu cei născuți sub influența numărului 6 și cu cei care s-au născut în luna noiembrie. Oferit noilor născuți, sub forma de înger sau sferă, se spune că citrinul le aduce inteligență, sănătate, fericire, încredere și înțelepciune vindecătoare. De asemenea, citrinul poate fi oferit cadou la aniversări de 13 si 17 ani de căsătorie.

Citrinul – informații utile

Deși citrinul este un cuarț, cristal întâlnit frecvent în Pământ, citrinul natural este rar. Datorită rarității sale, în comerț vei întalni mai ales citrin produs prin încălzirea cuarțului fumuriu sau a Ametistului.

Experții consideră că citrinul este produs în natură urmând același proces de încălzire extremă a ametistului și a cuarțului fumuriu.

 • Țările de proveniență — Brazilia este cel mai mare producător de citrin natural din statul Rio Grande do Sul Brazil. Acest stat are 2 mine de citrin renumite: mina Iraa, care produce aproximativ 100 kg de citrin pe luna, si mina Serra, care produce circa 300 kg de citrin pe lună. De asemenea, resurse de citrin sunt furnizate de Rusia, Bolivia, Argentina, Colorado, Burma (Myanmar), Madagascar și Spania;
 • Categoria din care face parte — Cuarț (cuarț Fumuriu, cuarț roz, ametist, cristalul de stâncă, cuarț mandarină, cuarț lemurian, cuarțul îngerilor, cuarț fantomă, cuarț fenster, cuarț amfibol etc);
  • Diferența dintre citrin și ametist este data de nivelul de oxidare a impurităților de fier; în momentul în care cuarțul este încălzit, impuritățile de fier sunt reduse.
  • Uneori, citrinul este cunoscut și sub denumirea de „ametist ars”. Ametrinul, un alt tip de cuarț, este o combinație naturală de două cristale într-unul singur: galbenul citrinului și ametistul violet;
 • Culoarea — galben pal până la brun; culoarea naturală a citrinului este de galben pal, celelalte culori fiind date de tratamentul termic la care este supus cristalul; culoarea de galben intens este amplificata artificial;
 • Duritate — 7 din 10 pe scara Mohs, unde 10 este cel mai dur;
 • Luciu — sticlos, transparent sau translucid; uneori prezintă irizații și chatoiantă, adică ape în culori, în funcție de unghiul în care cade lumina.

Cum recunoști un citrin natural

Citrinul poate fi ușor confundat cu topazul galben, zirconiul galben, chihlimbarul, calcitul galben și chiar cu sticla. Pentru a te asigura că e vorba de un citrin natural, autentic, ține cont de următoarele caracteristici:

  • nuanța naturală este de galben pal;
  • este o piatră ușoară;
  • este un cristal rece; îți poți da seama rapid de acest lucru în contactul cu pielea mai sensibilă (gât);
  • prezintă zone neuniforme albe și galbene;
  • se zgârie ușor.

Vibrația, ajutor și protecție

Citrin (cuarț galben)

Culoarea galbenă a citrinului este asociată cu bucuria, strălucirea, optimismul, plăcerea de a trăi, concentrarea, capacitatea de a trece peste obstacole. Experții sunt de părere că strălucirea citrinului stimulează cele mai profunde părți ale creierului, sporind creativitatea.

 • Sănătatea fizică — citrinul este binecunoscut ca ajutor în tratarea bolilor degenerative pentru că mărește puterea de vindecare a organismului; întărește impulsurile nervoase; vindecă pierderile de memorie de scurta durată; este folosit pentru tratarea problemelor hormonale și de menopauză; stimuleaza activitatea pancreasului, digestiei, splinei, metabolismului; echilibreaza activitatea tiroidei; reduce iritațiile de piele și alergiile; ajută la menținerea greutății și în tratarea problemelor de anemie, diabet, apendicită; contracarează efectele toxice ale medicamentelor și susține eliminarea toxinelor; protejează somnul și reduce coșmarurile; combate efectele negative ale aparaturii electronice și împotriva radiațiilor; folositor în tratarea depresiei și tulburări bipolare;
 • Vicii — ajută la diminuarea tendințelor auto-distructive și la diminuarea dependenței de tutun, alcool și medicamente;
 • Carieră — susține și sporește succesul în afaceri, succesul financiar, capacitatea de decizie, claritatea exprimării și a minții, organizarea și eficacitatea. Fiind o piatră asociată planetei Mercur, citrinul sprijină activitățile asociate cu aceasta planetă: călătorii; studii, cunoaștere; afaceri, colaborare, parteneriate; mișcare; literatura; relaționare; dialog, exprimare și comunicare; 
 • Emoții și sentimente — diminuează frica, furia, anxietatea, îndoiala, nesiguranța, energia distructivă, gelozia, invidia, agitația, dezordinea; 
 • Comunicare — facilitează și susține comunicarea, relațiile interpersonale, relaționarea, adaptabilitatea și capacitatea de expresie;
 • Spiritualitate — citrinul e de ajutor în meditație și rugăciune pentru că te conectează cu spiritualitatea (chakra Coroana). Un citrin te ajută să intri mai ușor în starea de meditație, să te conectezi cu cele mai adânci gânduri, ajutându-te să-ți explorezi eul interior. De asemenea, citrinul dezvoltă capacitățile psihice și parapsihice.

Fiind o piatră asociată planetei Mercur, citrinul sprijină activitățile asociate cu această planetă: călătorii, studiu, afaceri, colaborare, mișcare, literatura, relaționare, dialog, cunoaștere, exprimare.

Curățarea și îngrijirea citrinului

Așa cum spuneam și anterior, un cristal de citrin nu înmagazinează energie negativă, de aceea curățarea și încărcarea freceventă nu este necesară. Cea mai cunoscută variantă de curățare este cea în apă călduță, cu săpun neutru. Încărcarea sa se face la lumina Lunii sau prin expunere scurtă la lumina Soarelui. În lumina intensă a Soarelui, citrinul se poate decolora. De asemenea, îți recomand să citești articolul Cum să ai grijă de cristalul tău

UTILIZAREA CITRINULUI

Citrinul poate fi purtat ca bijuterii, în contact direct cu pielea, dar și ca un cristal separat.  În cele ce urmează am să dau câteva exemple practice: 

 • Conectarea cu spiritul — un citrin cu vârful îndreptat în jos coboară raza de aur a spiritului în planul fizic. În meditație este recomandată folosirea unui citrin în forma de sferă; 
 • Sănătate și emoții — îl poti ține în mână sau plasat pe corp, pe zona afectată/ bolnavă, dar nu pe o rană deschisă; un citrin poate fi de mare ajutor dacă:
  • suferi de sindromul de oboseală cronică;
  • porți ochelari pentru ca îmbunătățește văzul; în acest caz este indicată plasarea pe ochi a unui citrin în sesiuni;
  • ai nevoie de o creștere a încrederii și a productivității;
  • ești o persoană timidă, reținută, îngrijorată, agitată, dezordonată sau suspicioasă;
 • Studii, proiecte și afaceri — situațiile în care purtarea unui citrin este de bun augur sunt numeroase, dar în special atunci când:
  • ai nevoie de putere pentru a porni proiecte noi și de a o lua de la început;
  • este recomandat elevilor și studenților, profesorilor, psihologilor, celor care lucrează în comunicare
  • Citrinul este cunoscut și ca piatra comercianților. Este de mare folos oamenilor de afaceri pentru ca stimulează puterea de concentrare, de studiu și susține integrare socială; plasat într-un portofel, casă de bani, seif sau locul în care se țin registrele contabile, citrinul atrage prosperitatea financiară.
  • de folos dacă lucrezi în următoarele domenii: media, vânzări, sport, finanțe-banci, cazinouri și fitness. 
 • Feng-Shui — asociat cu energia focului, citrinul atrage bogația și fericirea, dacă este plasat în zona banilor și abundenței. 
  • Copacul abundenței cu cristale de citrin, plasat la nord sprijină ascensiunea socială; plasat la sud-est aduce noi afaceri și venituri sigure; plasat în nord-vest, potențeaza norocul. Acest copac nu trebuie să lipsească de pe biroul oamenilor de afaceri. Un citrin plasat în mijlocul camerei, va vitaliza și energiza întreaga cameră.

În loc de concluzie …

Cred că e imposibil să nu îndrăgești citrinul! Toată energia soarelui, adunată într-un singur cristal, poate fi folosită atât pentru manifestare, cât și pentru vindecare. Când ai nevoie de energie suplimentară, specifică  începuturilor și proiectelor noi, folosește un citrin. Te va răsplăti pe deplin cu claritatea minții și a exprimării, dezvoltarea unei atitudini pozitive și privirea cu optimism a viitorului.

Până la următoarea întalnire, te invit să citești articolul Citrinul care aduce lumina vieții. Sunt sigură că te vor încânta deopotrivă legendele țesute în jurul citrinului, dar și câteva din cele mai cunoscute bijuterii conținând acest cristal! Pe curând!

Articolul precedentRămâi suveranul destinului tău!
Articolul următorCitrinul care aduce lumina vieții 
With a successful long-standing marketing career, Ema’s desire for personal transformation and interest for the untouchable world has been with her for all her life. She hopes her articles revealing the fascinating and healing power of the crystals will encourage people on their path to self-discovery and hopefully answer to some of the questions that come along once they’ve chosen such a journey.