Despre tot ceea ce are de oferit viața și alte lucruri folositoare

Gândurile părintelui constelațiilor de familie despre viață și lecțiile ei, despre iubire, suferință și vinovăție, despre mișcările sufletului și iertare, despre schimbare și alte lucruri folositoare omului.

0

Viața te învață să iubești! Viața nu se oprește din a-ți servi oricâte, în orice fel și până nu înveți să iubești … Cu siguranță numele Bert Hellinger este cunoscut tuturor celor care pe calea dezvoltării și transformării lor personale au interacționat cu energia constelațiilor familiale sau, așa cum mai sunt ele numite, constelații sistemice familiale. Știm bine că astfel de experiențe au schimbat și schimbă în bine viața celor care perseverează în procesul lor de vindecare. Iar, când experimentezi un astfel de proces, este imposbil să nu simți și să apreciat energia frazelor și afirmațiilor vindecătoare nelipsite. Iată de ce, astăzi ne-am gândit să vă împărtășim un minunat text scris de Bert Hellinger despre viață, dar și alte gânduri lăsate de cel cunoscut drept „părintele constelațiilor de familie” .

Despre viață

Viața te dezamăgește ca să înveți să nu mai trăiești în iluzii și să vezi realitatea. 

Viața distruge tot ceea ce este de prisos, până când rămâne doar ceea ce este important. 

Viața nu-ți dă pace, ca să încetezi să te mai lupți și să accepți tot ceea ce este.

Viața îți ia ceea ce ai, până când vei înceta să te mai plângi și vei începi să mulțumești.  

Viața trimite oameni conflictuali ca să te vindece, astfel încât să nu te mai uiți în afară și să începi să reflectezi cine ești în interior.

Viața te lasă să cazi iar și iar, până când decizi să-ți înveți lecția.

Viața te scoate de pe cale și îți arată răscrucile, până când încetezi să vrei să controlezi totul și începi să curgi prercum un râu.

Viața îți așterne dușmani pe drumul tău, până nu mai reacționezi”.

Viața te sperie și zguduie de câte ori este nevoie, până îți vei pierde frica și îți vei recăpăta credința.

Viața te ține la departe de iubirea adevărată, nu ți-o dă și nici nu ți-o permite, până când nu încetezi să încerci s-o mai cumperi cu mărunțișuri. 

Viața te îndepărtează de oamenii pe care îi iubești, până când înțelegi că nu suntem acel trup, ci sufletul pe care acesta îl conține.

Viața râde de tine de multe ori, până când nu mai iei totul atât de în serios și înveți să râzi de tine însuți.

Viața te rupe și te desparte în oricâte câte părți sunt necesare pentru ca lumina să te pătrundă.

Viața îți pune rebeli pe cale, până când încetezi să mai încerci să o controlezi.

Viața repetă același mesaj, dacă este cazul chiar cu țipete și palme, până când, în sfârșit, îl auzi.

Viața îți trimite fulgere și furtuni pentru a te trezi.

Viața te umilește și uneori te învinge iar și iar, până când decizi să-ți lași ego-ul să moară.

Viaţa îţi refuză bunurile şi măreţia până când nu mai vrei bunuri şi măreţie şi începi să serveşti.

Viața îți taie aripile și rădăcinile, până când nu mai ai nevoie de aripi sau rădăcini, ci doar să dispari în forme și să zbori dinspre Sine.

Viața îți neagă miracole, până când înțelegi că totul este un miracol.

Viața îți scurtează timpul, pentru a te grăbi să înveți să trăiești.

Viața te ridiculizează până când devii nimic, până când devii nimeni,devenind, în acest mod,  Totul.

Viața nu îți oferă ceea ce îți dorești, ci ceea ce ai nevoie pentru a evolua.

Viața te întristează, te rănește și te chinuie până când renunți la capricii și istericale și înveți să fii recunoscător pentru că respiri.

Viața îți ascunde comori până când începi să călătorești, până când începi să le cauți.

Viața te ține la distanță de Dumnezeu, până când Îl vezi în toți și-n toate.

Viața te trezește, te taie, te privează, te rupe, te dezamăgește, te zgârie, te deșiră … până când, în interiorul tău nu mai rămâne decât Iubirea.

25 de gânduri despre mișcarile sufletului și alte lucruri folositoare

Aceste 25 de gânduri, de idei, de citate, de îndemnuri, numiți-le cum doriți, au fost culese din scrierile lui Bert Hellinger. Sperăm să vă aducă mai multă înțelegere, acceptare și ghidare sufletească!

Suflet, inimă și minte

 • Când locuiam în Africa de Sud, cineva mi-a spus care este cel mai lung drum din Africa. Nu este drumul de la Cairo la Capetown, ci drumul din minte către inima ta, și de acolo către aici și acum. 
 • Marele Suflet se mișcă într-o singură direcție, iar aceasta este de a aduce în stare de uniune ceea ce a fost separat.
 • Greutatea specifică a sufletului este egală cu suma a tot ceea ce a îndrăznit. 
 • Mintea este rapidă și de multe ori se înșeală, sufletul este lent și merge direct la obiect. 
 • Când ceva este corect, nicio altă explicație nu este necesară.
 • Intuiția este întotdeauna spontană, doar gândirea are nevoie de mult.

Suferință și schimbare

 • A suferi e mult mai ușor decât a schimba. Pentru a deveni fericit ai nevoie de curaj. 
 • Rezistența este loialitatea față de ceea ce este vechi și împiedică evoluția. Astfel, fiecare așteptare este legată de ceva deja cunoscut. Doar ceea ce mă zguduie în profundurile (ființei mele) mă conduce înainte. Când rigiditatea cedează, creșterea urmează. Până la urmă nu putem decât să ne minunăm de locul în care ne aflăm.
 • Cu cât mai mult îndepărtezi ceva, cu atât devine mai mare.
 • Experiența este semnificativă, plină de înțeles, atunci când o lasăm în urmă.
 • Atunci când ne uităm la părinții noștrii, vedem că cei ce stau în spatele lor sunt părinții lor, iar în spatele părinților lor sunt alți părinți, și tot așa multe alte generații. În același fel viața curge prin eii toți pănă când ajunge la noi. 

Iubire, familie și relația de cuplu

 • Când familia a fost pusă în ordinea ei firească, individul o poate lăsa în urmă, beneficiind însă de puterea familiei care-l sprijină …
 • Să nu permiți nimănui să te facă să te îndoiesti, să ai grijă “raritatea” ta ca cea mai de preș floare din copacul tău. Ești visul tututor străbunilor tăi. 
 • Nu iubești cu adevărat pe cineva, până când nu-i iubești și soarta.
 • A-ți arăta stima partenerului de alt sex înseamnă a te lăsa să primești darurile celuilalt, dar  să-i respecți misterul.
 • În relația cu partenerul de sex opus, în loc să-ți dorești să-l posezi, onorează-l. 
 • Gelozia este o acțiune către despărțirea față de partener. 
 • Criteriul pentru ceea ce este bine este fie faptul că ușurează pe cineva, fie că aduce bucurie, fie că ușurează o suferință.   

Alte lucruri folositoare …

 • Ceea ce este cel mai mare (lucru) în ființele umane este ceea ce le face egale cu toți ceilalți. Orice altceva care se abate mai sus sau mai jos de la ceea ce este comun tuturor ființelor umane ne face mai puțin (mai mici). Dacă știm acest lucru, putem dezvolta un profund respect pentru fiecare ființă umană. 
 • Lucrurile nedrepte pe care le fac oamenilor devin propria mea soarta. 
 • Compasiunea necesită curajul de a înfrunta toată suferința.
 • Furia e dezamăgire. Furia revarsată asupra soției este dezamăgirea față de propria ta mamă. 
 • Vinovăția este pentru suflet ceea ce durerea este pentru trup.
 • Vinovăția și rușinea duc la moarte. 
 • Succesul în afaceri se bazează pe succesul profund în a primi viata și a fi în acord cu ea.

Descoperă universul constelațiilor de familie

Dacă dorești să aprofundezi înțelegerea vieții și a principiilor care o guvernează, din perspectiva lui Bert Hellinger, te invităm să citești următoarele articole:

Energia constelațiilor familiale și practica acestei metode terapeutice de lucru a dus și la relevarea în timp altor tipuri de constelații pe care vă invităm să le descoperiți:

 • Constelațiile arhetipale — relevă modul în care alegem să ne folosim puterea personală în relațiile cu noi înșine și cu ceilalți; practic îmbină în mod armonios trei elemente: constelațiile familiale, accesarea și manifestarea arhetipurilor puterii personale și Mandala Vieții (relațiile noastre cu trecutul, viitorul, ego-ul nostru și cu ceilalți) 
 • Constelațiile fluviale — Juan Carlos Arias onorează creaţia lui Bert Hellinger într-o nouă manieră; aici obiectele şi nu persoanele reprezintă membrii sistemului; elementele sunt ghidate de înţelepciunea ancestrală a apei; aceasta din urmă relevă și configurează imaginile de vindecare, fără participarea ego-ului sau a minţii umane; în acest caz terapeutul este doar un  un interpret al dinamicii date de apă obiectelor;
 • Constelațiiile organizaționale — respectă pricipiile lui Bert Hellinger, dar ele se aplică în cadrul lucrului de grup în companii, vizând rezolvarea problemelor organizaționale și armonizarea membrilor unei echipe;
 • Ce sunt constelațiile karmice — așa cum ne spune Eva Damian, deși aici vorbim despre identificare și vindecarea cauzele karmice pentru care manifestăm un anumit tipar, și în acest caz se aplică legile care guverneaza sistemul de familie.

În Calendarul Chakana, puteți descoperi evenimentele organizate de divverși terapeuți care folosesc metoda constelațiilor de familie, dar și alte terapii sau tehnici de vindecare precum Trezirea Inimiii Iluminate, HeartMath (Matematica inimii) sau Cheile Genelor, meditații și călătorii inițiatice.  

Foto: Hernan PauccaraPexels

Traducere texte: Lavinia Pirlog & Ana-Maria Bogdan

Articolul precedentCitrinul care aduce lumina vieții 
Articolul următorRugăciune de iertare pentru neam
Probabil unul dintre cei mai provocatori și inovatori psihoterapeuți ai Europei. Bert Hellinger a studiat teologie, filozofie, psihoterapia și psihanaliză, dar s-a cufundat și-n înțelepciunea ancestrală a populației Zulu din Africa de Sud. Cunoscut drept „părintele constelațiilor”, una dintre cele mai apreciate forme de terapie de grup, el a lăsat în urma sa 83 de cărți traduse în peste 30 de limbi.