Arhanghelul Gabriel – mesagerul divin

0

Arghangelul Gabriel și Arhanghelul Mihail, considerați conducătorii cetelor de îngeri, sunt onorați în întreaga lume în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Arhanghelul Gabriel este Îngerul Bunătății și Milostivirii lui Dumnezeu, fiind cunoscut și sub numele de Gavriil, Abruel, Jibril, Jiburili, Serafili sau Gibrail. Numele „Gabriel” își are originea în limba ebraică și înseamnă “Dumnezeu este puterea mea”. Arhanghel aducător de vești importante, acesta este înfățișat în iconografia ortodoxă, dar nu numai, purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei și binecuvântarii pe care o aduce.

Arhanghelul Gabriel, mesager divin

Gavriil, al minților celor ascunse și al tainelor Celui Preaînalt părtaș te-ai arătat, făcând mai înainte cunoscute cele ce aveau să fie și bunele vestiri de bucurie oamenilor spunându-le.

Arhanghelul Gabriel - Giovanni Francesco Romanelli
Arhanghelul Gabriel – Îngerul Bunei Vestiri (1650), pictură în ulei de Giovanni Francesco Romanelli, Muzeul Chartreuse (Douai, Franța)

Numit și Mesagerul Divin, Arhanghelul Gabriel este cunoscut ca fiind de mare ajutor deopotrivă părinților și călăuzelor terestre. Să nu uităm că Arhanghelul Gavriil este cel care a comunicat Sfinților Părinți Ioachim și Ana Nașterea Maicii Domnului, iar mai târziu a vestit Fecioarei Maria taina întrupării Mântuitorului Iisus Hristos.

Tot Gabriel i-a vestit lui Daniel întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, relevându-i acestuia și viitorul națiunilor. El a comunicat păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia și a dezvăluit magilor taina întrupării.

Tot Arhanghelul Gabriel s-a arătat în templu lui Zaharia pentru a-i spune că soția lui, Elisabeta, va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezatorul, Înainte-Mergătorul.

În tradiția islamică, Arhanghelul Gabriel este cel ce s-a arătat lui Mohamed (c.570-632 d.Hr.) în timpul unei rugăciuni. Într-un astfel de moment Arh. Gabriel i-a dictat lui Mohamed întreg textul Coranului. Nu întâmplator, cuvântul „Koran” înseamnă „adresare”, „recitare”.

Ajutor de la Arhanghelul Gabriel

Gabriel este cel care ajută pe toți cei a căror misiune personală în această viață implică arta și comunicarea. Pe artiști, ziariști, scriitori îi ajută acționând ca ghid, inspirând, sprijinindu-i pentru a-și depăsi fricile, teama, amânarea și inhibițiile. Așadar, ajutorul său este binevenit pentru artiști și proiectele legate de arte, jurnaliști, scriitori, activități și proiecte de televiziune sau radio.

Arhanghelul Gabriel poate fi invocat pentru a-ți aduce claritate în gânduri, capacitatea de a distinge binele de rău, puterea de a rămâne constant drumului pe care îl ai de parcurs. Îti dă curaj și încredere.

În ce privește comunicarea, Arhanghelul Gabriel îți poate fi de mare ajutor pentru a putea găsi maniera optimă de a interacționa verbal cu cineva, de a te exprima. Este cel ce te ajută să alegi cele mai potrivite cuvinte, să transmiți mesajele importante.

Este protectorul copiilor mici, iar cei care își doresc să devină părinți, îl pot invoca pe Arhanghelul Gabriel pentru a le conferi fertilitate și capacitatea de a da naștere unor copii sănătoși sau pentru a adopta unui copil.

Rugăciuni de ajutor și protecție

Arhanghelul Gabriel
Arhanghelul Gabriel – pictură de Luca Girodano

Fiecare dintre noi are modul său de a se adresa, de a comunica cu entitățile celeste. Ne rugăm sau cerem ajutor așa cum simțim. Din acest motiv, am preferat să adun aici câteva dintre acestea. Și, am să încep prin a vă recomanda câteva rugăciuni pentru suflet adresate celor doi mari Sf.Arh. Gabriel și Mihail:

Invocarea Arhanghelului Gabriel

Dacă dorești să-l invoci pe Arhanghelul Gavriil, sfatul Dr. Astrolog Alexandra Coman este să urmezi un mic ritual, pentru a-ți arăta respectul în fața sa. Deoarece guvernează luminariul Luna și zodia Racului, ziua cea mai potrivită pentru a-l invoca este ziua de Luni seară, după apusul Soarelui.

Se acordă o atenție deosebită curățării spațiului (camerei) în care îl vei invoca pe arhanghel, rostind cu voce tare orice rugăcine cu care rezonezi și plasând în colțurile camerei sare pură, neiodată. Ar fi de dorit să ai un covoraș sau o țesătură, de preferință mătase, materialul guvernat de acest arhanghel, care să conțină măcar una dintre culorile sale (alb, argintiu sau violet). Plasează această țesătură în mijlocul camerei, așezându-te pe ea. Poți spori vibrația energiei pe care urmează s-o invoci astfel:

  • Plasează în cameră o piatra a lunii sau o perlă; dacă nu ai un cristal, poți folosi și o bijuterie care să conțina cristalele de mai sus;
  • Pune în spațiul respectiv orice obiect (bijuterie, fotografie, statuetă) care să aibă imaginea unei bufnițe, lup sau un crin alb;
  • Aprinde nouă lumânări argintii, albe sau violet;
  • Folosește în spațiu uleiuri esențiale de yilang-yilang, camfor sau iasomie, arome asociate cu Arhanghelul Gabriel.

Te așezi pe covoraș în mijlocul camerei, cu corpul orientat către zona de Est a camerei si rostesti:

Te chem pe tine Arhanghele Gabriel, cu inima curată și plină de intenții bune. Îți recunosc puterea nemăginită, mă înclin cu respect în fața înțelepciunii și echilibrului tău. Informațiile pe care mi le vei transmite vor fi folosite în scopuri neegoiste. Te invoc pentru a mă ajuta să … (aici rostești dorința ta). Îți recunosc puterea, îți recunosc înțelepciunea, îți recunosc echilibrul. Fie ca informațiile pe care mi le vei transmite să mă ajute să evoluez. În numele lui Dumnezeu, Amin!

Te rotești către Sud, rostind aceeași invocație apoi către Vest și apoi către Nord, rostind, de fiecare dată rugămintea de mai sus. La final, închizi ochii, respiri adânc și vizualizezi cum dorința pe care ai rostit-o prinde formă și se materializează.

Invocarea Arhanghelului Gabriel – Doreen Virtue

Doreen Virtue mentionează în cartea sa “Arhangheli și maeștrii înălțați” următoarea invocare care se adresează celor ce doresc să înceapă un proiect artistic sau de comunicare.

Arhanghele Gabriel, te rog să fii alaturi de mine în timp ce (descrie proiectul). Te rog să deschizi canalele mele creatoare, astfel încât sa fiu într-adevar inspirat. Ajută-mă să-mi deschid mintea pentru a putea da naștere unor idei unice. Și, te rog să ma ajuți să am energia și motivatța necesară pentru a aduce la bun sfârșit această inspirație. Mulțumesc, Arhanghele Gabriel.

Arhaghelul Gabriel, simboluri si zodii …

Buna VestireAr fi bine să ai în vedere câteva informații cu privire la elementele pe care le guvernează Arhanghelul Gavriil:

  • Guvernează — luminariul Luna și zodia Rac; ziua de luni; numărul 9;
  • Culorile sale — argintiu, alb si violet;
  • Cristale și metale — Citrin, Perla, Piatra Lunii;
  • Simboluri — crin, trompetă; Zonar (Karuna);
  • Metale și materiale — aur și cupru; mătase;
  • Arome — uleiuri esentiale de yilang-yilang, camfor, iasomie, santal, trandafir.

Arhanghelul Gabriel guvernează Chakra 2, sau Chakra Sacrală /  Svadhisthana, cum mai este ea cunoscută. Iată de ce, în cazul în care suferi de afecțiuni ale rinichilor, vezicii urinare și organelor genitale, îi poți cere ajutor de vindecare Arhanghelului Gabriel.

De asemenea, simbolul Zonar din Karuna Reiki este asociat Arh. Gabriel și lucrează tot pe vindecare la nivel celular, vindecarea traumelor din copilărie sau a unor probleme venite din viețile trecute.

Câteva recomandări de final …

Pe toți cei interesați să descopere moștenirea lasată de străbunii noștrii am să-i invit să citească articolul Tradiții și obiceiuri românești de ziua Arhaghelilor Mihail și Gavriil.

La final, dar nu mai puțin important aș dori să mulțumesc cu recunoștință Loredanei Caradimu (Centrul DOOR ), călăuza terestră prin intermediul căreia Arhanghelul Gabriel a transmis mesajele sale — Experimentează energia recunoștinței și Mesaj la finalul anului, dedicate special cititorilor Chakana.

Articol publicat prima dată în noiembrie 2017 și actualizat astăzi, 8 noiembrie 2019. 

Articolul precedentAcatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Articolul următorTradiții și obiceiuri românesti de ziua Arhanghelilor Mihail și Gavriil
Ana Maria Bogdan este un om care iubește viața. Prețuiește prieteniile calătoriile, cărtile bune și Romania. Crede cu tărie că oamenii își schimbă viașa atunci când își urmează chemarea interioară, sufletul. Este cunoscută ca "om de digital, având peste 15 ani de experiența în acestă industrie, dar scrie despre tot ceea ce-i place: locurile pe care le vizitează, tradiții, obiceiuri, simboluri, locuri și oameni frumoși.