Contemplarea celor 12 Nopți Sfinte

Precizări cu privire cele 12 Nopți Sfinte (24 decembrie - 6 ianuarie) și câteva sugestii cu privire la contemplarea acestor momente sacre din an.

0

Astăzi, 24 decembrie, marchează acea perioadă din an, cuprinsă între Ajunul Crăciunului și Bobotează, cunoscută sub numele de cele 12 Nopți Sfinte. Cred însă că pentru a pătrunde misterul acestor zile și nopți sacre, e bine să apelăm la cheia de înțelegere pe care ne-a lăsat-o chiar Rudolf Steiner, în conferințele sale:

În perioada Crăciunului, Pământul nostru este în mod special pregătit pentru a primi idei în aura sa … Aura Pământului este plină de gânduri, iar în aceste gânduri putem descifra ceea ce Universul a intenționat prin aceste procese pământești. (1)

Pentru cei ai căror ochi spirituali sunt deschiși … cele 13 zile și 13 nopți sunt un moment de profundă trăire spirituală … ce pot vedea în acest timp … în mari puternice imaginații …  prin ce trebuie să treacă ființa umană pentru că s-a îndepărtat de la Spiritul Hristic, și cum cel care s-a născut într-o așa depărtare poate deveni încă odată acea sursă de rezoluție, de decizie, din ființa umană … și cum viziunile profeților sunt încununate în perioada Nopților Sfinte … de imaginea lui Hristos … (2)

Rudolf Steiner
Rudolf Steiner (1861-1925) – filozof, conferențiar și esoterist, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei și medicinei antroposofice.

În aceastã perioadă de 13 zile, de o intensă emanaţie spirituală, se creează totodată şi condiţii suprasensibile cu totul aparte pentru trezirea facultăţilor de amintire spirituală ale omului, legate de marile taine ale devenirii fiinţei umane, începând cu Omul primordial, omul Nathanaelic. Ca imagine ni se revelează două polarităţi ale acestor evenimente suprasensibile, la fel de importante.

Prima are loc în sfera Pământului, când sufletul acestuia aduce cu sine ca o amintire, toate vieţuirile suprasensibile pe care le-a trăit în perioada lunilor de vară, ca imagini din înălţimile stelare. Pământul îşi aminteşte în modul cel mai viu cum în cursul verii, a trăit el însuşi în depărtările cosmice, în lumea astrelor şi a stelelor fixe. „şi dacă în cursul verii, Sufletul şi Spiritul Pământului au zăbovit în depărtările lumilor, în sânul Ierarhiilor Spirituale în timpul iernii, şi în mod special în timpul celor douăsprezece Nopţi Sfinte, cu ajutorul gândurilor – amintiri trezite, Pământul creează posibilitatea, chiar pentru forţele Ierarhiilor, să fie prezente în suprasensibil în sfera Pământului”.

A doua imagine polară, are loc la începutul aprinderii Soarelui Spiritual în tenebrele nopţii hibernale. Ea se desfăşoară de această dată în imensitatea spaţiilor stelare, zodiacale. Admirând în nopţile senine de iarnă cerul cu puzderia lui de stele strălucitoare, ştim că acolo, în coloniile stelare ale înaltelor Ierarhii, se desfăşoară o activitate inimaginabilă încă pentru conştiinţa noastră obişnuită.

Contemplarea celor 12 nopți Sfinte din perspectiva lui Rudolf Steiner …

Cele 12 Nopți SfinteAltfel spus, avem acum ocazia să atingem un nou nivel de înțelegere, pentru ea este precum acea sămânță ce germinează în adâncurile Pământului, care va răsări și în cele din urmă va înflori odată cu Învierea lui Iisus Hristos.

Fragmentele care urmează prezintă cât s-a putut de fidel gândurile pe care Rudolf Steiner le-a făcut cu privire la cele 12 Nopți Sfinte. Am adaptat textele originale, străduindu-mă să râmân cât mai fidelă cuvintelor sale. Modul în care fiecare va pătrunde semnificația lor sau felul în care va considera să contemple la acestea este un proces personal. Ce vă pot spune însă este că repetând acest exercițiu, dac-l

Prima Noapte Sfântă  🌟24-25 Decembrie – CAPRICORN

Nașterea Domnului Iisus Hristos
Pictură în ulei de Abraham Hondius (1631–1691)

Ajunul Crăciunului, când Hristos se naște în suflet, iar sufletul întreabă: “Poate fi sufletul meu eliberat, salvat, mântuit de toate slăbiciunile, defectele și pasiunile mele?”

 • Simbol: Ieslea din Bethleem, în a cărei sărăcie și smerenie se naște Lumina Lumii. Vocea Tăcerii pătrunde în suflet și învață să afirme cu bucurie binele din noi și din ceilalți.
 • Capricorn. Spiritul Divin se naște în Materie. Spiritul și Materia, Alpha și Omega se ating și creează viața. 
 • Misterul: Sufletul căutător în întunericul unei păduri fără urme.

A doua Noapte Sfântă 🌟25-26 Decembrie – Vărsător

Noaptea lui Ioan (Botezătorul). Vulturul sufletului, rotindu-se acolo sus cu aripile sale și privind înapoi de la mare înălțime, își privește viața. si priveste in jos din inaltimi, observandu-si propria viata. Și acum omul recunoște Legile Karmei. 

 • Misterul: Să alegi calea îngustă și dificilă sau calea largă și ușoară. Pentru cei care ce se nasc în trup (carne) este greu să găsească calea spiritului. 
 • Bhagavad Gita: O viață egoistă sau o viață dedicată umanității? 

A Treia Noapte Sfântă 3 🌟26-27 Decembrie – Pești

Cele trei nopți ale crinului alb. 

Sufletul recunoaște că nu reușește să se mențină, să rămână deasupra, că este din nou atras în jos, pentru că este prea multă încărcătură pământească în el. 

Sufletul începe în mod conștient să purifice trupul pământesc când privește fiecare masă ca pe o “Sfântă Împărtășanie”:

Eu sunt Pâinea vieții. (…) Eu sunt Pâinea cea Vie, care S-a coborât din cer. De va mânca cineva din Pâinea aceasta, viu va fi în veci. Iar Pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este Trupul Meu.”(Ioan, 6-51) 

 • Misterul: În lungile tale plimbări prin lumea pământească, nu uita niciodată că scopul scopurilor. 

A patra Noapte Sfântă 🌟27-28 Decembrie – Berbec

Arhanghelul Uriel
Arhanghelul Uriel, pictură în ulei (Foto: Școala de pictură religioasă din Cuzco)

Curăță în mod conștient Corpul Astral. Antipatia și simpatia se transformă într-o iubire atotcuprizătoare. Pasiunile și dorințele tac. Energia lui Hristos pătrunde cu lumina și puterea Sa în tot ceea ce este luciferic în noi. 

 • Misterul: Lucrul cu noi servește binelui suprem al întregului. Arhanghelul Uriel ține oglinda în care ne vedem așa cum suntem.     

A cincea Noapte Sfântă  🌟28-29 decembrie – Taur

Curăță conștient Corpul Mental (mintea). Cultivă gândirea disciplinată. Concentreză-t și dă putere asupra gândurilor pozitive. Transformă porumbeii negri ai gândirii în porumbei albi, pentru că atâta timp cât aceasta nu este crescută în mod conștient, ea se aseamănă cu un porumbar. De asemenea, acest porumbar îngrijit ține ușa închisă tuturor gândurilor ciudate, stranii sau negative. 

 • Misterul: Purificarea Templului de către Isus Hristos. 

A șasea Noapte Sfântă 🌟29-30 decembrie – Gemeni

Cele trei nopți ale sabiei. Noaptea lui Petru. Noaptea consacrării sabiei. 

Oricine are nevoie să-și ascută singur(ă) sabia discernământului. Pentru a descoperi adevărul, cu puterea sporită a voinței, fiecare are nevoie să unească cele două părți: moartea (eternul) și efemerul.

 • Misterul: Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului se unesc și sunt Unul.  

A șaptea Noapte Sfântă  🌟30-31 decembrie – Rac

Șarpele de pe mânerul sabiei: înțelepciune. Ar trebui să ne preocupe lecturile înălțătoare, alese. Este noaptea marii porunci.

 • Misterul: Cine poruncește sufletului nostru? Cine este Domnul sufletului nostru, autorul tuturor acțiunilor noastre? Avem libertatea să întărim, să creștem în noi bunăvoința. 

A opta Noapte Sfântă 🌟31 decembrie – 1 ianuaruie – Leu

Răstignirea
Răstignirea lui Isus – pictură pe lemn în tempera și foiță de aur de Pietro Lorenzetti (1280-1348)

Crucea la capătul mânerului sabiei: Sacrificiu. Limba, încinsă cu sabia puterii lui Hristos, vorbește adevărul fără să rănească. Este o noapte de groază.

 • Misterul: Cavalerul, războinicul cu lancea voinței și sabia cunoașterii. Moartea și diavol, în spatele lui! La anumite nivele ale cunoașterii, fiecare pas greșit duce rapid la cădere, distrugere. Victoria va fi obținută prin îndeplinirea și loialitatea neobosită a îndatoririlor leului.

A noua Noapte Sfântă 🌟1-2 ianuarie – Fecioară

Acum urmează cele trei nopți ale coroanei. 

Detașarea, desprinderea de intelect; sau separă intelectul de robia și țeluri pământești. Este Întreita Noapte Sfântă în care eul inferior se predă și rămâne doar dorința de a sluji, de a se dărui pe sine.

A zecea Noapte Sfântă 🌟2-3 ianuarie – Balanță

Este noaptea care vine din a sluji, din cel mai mare sacrificiu. Supunere – acțiune. Învață să asculți vocea launtrică și semnele Divinului.

 • Misterul: Ceva misterios încearcă să-ți facă auzită vocea în noi de-a lungul mai multor întrupări, Claritatea ei crește prin sacrificiu și decizie.

A unsprezecea Noapte Sfântă 🌟3-4 ianuarie – Scorpion

Lupta cu Gardianul Pragului. 

 • Misterul: Graalul crește în noi. Mărturisește constant, crește-ți, supunerea față de Cel mai Înalt! 

A douăsprezecea Noapte Sfântă 🌟Ianuarie 4-5 – Săgetător

Încoronarea Fecioarei Maria
Încoronarea Fecioarei Maria – pictură renascentistă de Fra Angelico (c.1434/1435)

În cea de-a douăsprezecea noapte, coroana pe care am câștigat-o o așezăm la picioarele Divinului, deoarece, într-adevăr, noi ne-am luptat, dar am câștigat-o cu ajutorul harului (primit), e legea spirituală. Harul curge dintr-o sursă pe care omul (doar) cu puterea umană nu o poate atinge.

Alfa și Omega vor fi Unu. Timp fără spațiu – spațiu atemporal. Totul este etern, Sfânt acum! Puternica determinare a  Săgetătorului trebuie folosită pentru a putea fi capabili să primim darurile spirituale.

Ceea ce am văzut și am primit în Cele 12 Nopți Sfinte, trebuie să ducem în viața pământească, să spiritualizăm materia și sufletul. Cele 12 nopți sfinte sunt importante pentru destinul de-a lungul întregului an. Ele pot planta sămâța unei voințe spirituale. Este esențial cum ne-am implicat în noaptea de Anul Nou. În aceasta noapte am eliberat spiritul omenesc, iar de acum ceea ce gândim va fi luat de înaltele ierarhii spirituale și purtat ca foță de îndeplinire.

A treisprezecea Noapte Sfântă 🌟5 – 6 ianuarie

Am ajuns la a treisprezecea Noapte Sfantă. În prima Noapte Sfântă am sărbatorit nașterea lui Iisus, ce a trezit în sufletul nostru amintirea profundă a cine suntem cu adevărat. Am cunoscut puritatea ființei noastre, așa cum eram înainte de a ne întrupa vreodată pe Pământ. Este amintirea pe care am purtat-o în inimă în fiecare viață. În urmă cu douăsprezece zile, am văzut-o reprezentată pe chipul pruncului nou-născut.

Botezul Domnului Iisus Hristos
Botezul Domnului Iisus Hristos – icoană pe sticlă de Adam Curta (Foto: Icoane pe sticlă – artizanat)

De-a lungul acestor nopți și zile sfinte am îngrijit copilașul, hrănindu-l cu ajutorul Imaginației; i-am dat forță de viață. Am ajuns acum la noaptea în care pruncul, amintirea inocentă din ființa noastră, este gata pentru a-l primi pe Hristos cosmic. Din soarele ceresc, pe aripi de porumbel, vine Hristos, cel după care am tânjit în toate viețile noastre pământești. Hristos însuși poate fi trăit în ființa noastră – aceasta este Boboteaza, Epifania fiecăruia.

Înțelegem oare ce înseamnă să avem prezența vie a lui Hristos în noi? În această noapte avem posibilitatea de a crea o Imaginațiune plină de viață a ceea ce înseamnă el pentru noi. Călătoria de-a lungul celor douăsprezece zile și nopti, de la Iisus la Hristos, ne schimbă pentru totdeauna. O vom duce în inimi de-a lungul celor 12 luni ale anului. Să purtăm cu noi această cunoaștere în fiecare zi a anului.

Câteva lecturi pentru doritori …

Ritualul celor 12 nopți sfinte
De asemenea, vă amintesc că redacția noastră a publicat și Ritualul celor 12 Nopți Sfinte.

Așa cum frumos spune Mary Stewart Adams, cele 12 Nopți Sfinte reprezintă o oportunitate pentru noi toți de a ne pune în stare de rugăciune și „contemplare a ființei umane ca o stea care se desfășoară într-o biografie pământească.” Acest proces este unul pe care-l putem parcurge în fiecare an. Iar, în fiecare zi putem alege să ne străduim să urmăm calea Sa, calea cuvântul și exemplului lui Iisus Hristos.

Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul celor 12 Nopți Sfinte și modul în care pot contempla la aceste momente sacre din an, iată câteva sugestii de lectură:

Articolul precedentRugăciune de iertare pentru neam
Articolul următorRitualul celor 12 Nopți Sfinte
Ana Maria Bogdan este un om care iubește viața. Prețuiește prieteniile calătoriile, cărtile bune și Romania. Crede cu tărie că oamenii își schimbă viașa atunci când își urmează chemarea interioară, sufletul. Este cunoscută ca "om de digital, având peste 15 ani de experiența în acestă industrie, dar scrie despre tot ceea ce-i place: locurile pe care le vizitează, tradiții, obiceiuri, simboluri, locuri și oameni frumoși.